Loša godina za farmaceutske firme

Farmaceutske kompanije su u prethodnoj godini u veliki minus gurnuli dug period čekanja na formiranje cena, naplata doprinosa i proces registracije.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 06.01.2013.

12:17

Default images

Uprkos najavama, nijedna strana kompanija se nije povukla sa tržišta Srbije niti prestala da isporučuje medikamente.

Prema podacima Udruženja proizvođača inovativnih lekova INOVIA, farmaceutske kompanije, članice tog udruženja, u protekloj godini imale su gubitke od oko 2,5 milijarde dinara.

Direktor Udruženja INOVIA, Bojan Trkulja, važnim je ocenio što se uprkos najavama nijedna od stranih kompanija nije povukla iz Srbije.

“Tolike gubitke niko nije očekivao, ali je važno da su problemi rešeni, i nadamo se da u 2013. neće ponoviti“, rekao je Trkulja za Tanjug.

On je naveo da je 2012. godina bila najteža za poslovanje do sada, nezavisno od toga da li su u pitanju inovativne strane kompanije koje su udružene u okviru Fonda INOVIA, ili domaća farmaceutska industrija.

Najveći problem je to, objasnio je, što su kompanije do novembra prošle godine bile izložene dramatičnim gubicima usled neusklađivanja kursa po kojem se obračunavaju cene lekova i zvaničnog kursa Narodne banke Srbije.

“Ipak su zahvaljujući merama koje je preduzela nova vlada, od leta 2012. godine problemi su rešeni. Pored odluke o utvrđivanju maksimalnih cena lekova, doneta je uredba kojom je taj kurs nivelisan, a onda je postignut dogovor sa predstavnicima resornih ministarstva o načinu rešavanja nagomilanog duga države prema veledrogerijama i proizvođačima”, naveo je Trkulja.

On je takođe ukazao da je neophodno da se u narednom periodu u Zakon o lekovima uvede obaveza redovnog usklađivanja cena lekova sa aktuelnim kursom, mesečno ili kvartalno, ili u slučaju da dođe do njegovog značajnog pomeranja.

Trkulja je podsetio da će proizvođači lekova okupljenih u okviru fonda INOVIA uputiti predlog Ministarstvu zdravlja da država određuje cene lekova na pozitivnoj listi, a da proizvođači određuju cene drugih medikamenata koji nisu na pozitivnoj listi.

Proteklu godinu obeležila je i najava da će za najveću domaću farmaceutsku kompaniju – "Galenika" - biti pokrenut postupak pronalaženja strateškog partnera. Zbog visokih gubitaka od 170 miliona evra najavljeno je raspisivanje međunarodnog tendera za prodaju te kompanije.

Zbog dugova od 192 miliona dinara privredni sud u Zrenjaninu otvorio je stečaj u Fabrici lekova "Jugoremedija", a konačna sudbina fabrike trebalo bi da bude poznata u narednih mesec dana nakon poverilačkog ročišta.

Predstavnici stranih kompanija uglavnom navode da je protekla godina za njih bila teška, ali da su zahvaljujući dobrom planu i organizaciji uspeli da prevaziđu probleme.

Takođe ukazuju da će nastaviti redovno da isporučuju lekove i da planiraju uvođenje novih medikamenata za različita oboljenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

4 h

Podeli: