Smešne kazne za propust u nabavkama

Državni revizor kaže da su sadašnje kazne za propuste u javnim nabavkama "smešne" i da treba pojednostaviti proceduru, pišu Novosti.

Srbija

Izvor: Novosti

Utorak, 11.09.2012.

09:16

Default images

"Novim zakonom o javnim nabavkama potrebno je pojednostaviti proceduru i pooštriti kaznene odredbe. Postojeće sankcije su suviše blage i za najteže propuste treba uvesti krivičnu odgovornost", smatra Radoslav Sretenović, predsednik državne revizorske institucije.

Sretenović ocenjuje da su postojeće kazne od 10.000 do 50.000 dinara “smešne” i da bi nepravilnosti preko 10 miliona dinara trebalo tretirati kao krivična dela, napomenuvši da pooštravanje kazni u velikoj meri može doprineti sprečavanju korupcije.

Predsednik Državne revizorske institucije naglašava i da bi odgovornim licima za sprovođenje javnih nabavki, koja su načinila propuste, na određeni period trebalo zabraniti rad, ali i da zaposleni u toj oblasti moraju imati adekvatne zarade.

Direktor Agencije za borbu protiv korupcije Zorana Marković, s druge strane, veruje da nije dovoljno povećati plate zaposlenima u oblasti javnih nabavki, jer bi se time samo povećala cena korupcije.

Marković je naglasila da je neophodno rešiti problem prenormiranosti pojedinih segmenata, a kazne učiniti efikasnima i dovoljno odvraćajućim - od malih korektivnih do krivičnih sankcija.

Inače revizijom javnih nabavki za 2010. u JP “Putevi Srbije” utvrđene su, prema podacima Državne revizorske institucije, nepravilnosti od preko 32 milijarde dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: