Srbija

Četvrtak, 05.01.2012.

01:21

Mrkonjić: Biću opet ministar

Potreban nam je još jedan mandat da završimo najvažnije državne projekte u infrastrukturi. Zato ova vlast ne bi trebalo da se menja ni posle narednih izbora.

Izvor: Novosti

Default images

To je poručio Milutin Mrkonjić, ministar za infrastrukturu, koji je u ovu godinu ušao s velikim optimizmom, jer su ”gradilišta u Srbiji pokrenuta i zaustavljanja nema dok se posao ne okonča”.

“Vlast sada ne bi trebalo da se menja. Svi projekti moraju da se nastave i završe u sledećem četvorogodišnjem mandatu. Nisam siguran da bi neka druga vlast poštovala prioritete koje smo odredili. U Srbiji, kad dođe do smene političara, sve stane i krene otpočetka”, kaže Mrkonjić. Na pitanje da li veruje da će dobiti novi mandat ministra za infrastrukturu, Mrkonjić je odgovorio:

“Naravno. Bilo je i razgovora na tu temu. Završiću Koridor 10 i potpuno pokrenuti radove na železničkom koridoru”.

Govoreći o sudbini Jat ervejza, ministar infrastrukture kaže da je odlična ideja da domaći biznismeni sa po deset miliona evra budu partneri države u nacionalnoj aviokompaniji.

“Ali, mislim da je to teško izvodljivo. U svakom slučaju, ova Vlada Srbije naći će rešenje za Jat”, ističe Mrkonjić.

Prema njegovoj oceni, nedopustivo je da Vojvodina u svoju nadležnost dobije pruge na teritoriji pokrajine, zbog čega nije prošao Zakon o železnici u parlamentu. Mrkonjić kaže da svakog dana očekuje potpisivanje ugovora o ruskom zajmu od 800 miliona dolara.
“Prvi posao će biti modernizacija pruge Beograd - Pančevo. Pregovaramo trenutno o ceni izgradnje, učešću domaćih firmi i tu neće biti nikakvog spora. Projekti su vrlo blizu realizacije. Rusi su već formirali svoje preduzeće u Srbiji”, kaže on. Na pitanje da li će biti novih poskupljenja gasa ili struje, Mrkonjić kaže da socijalisti to neće dozvoliti.

Mrkonjić kaže da kada su finansije u pitanju nema nikakvih problema i da gradnja zbog štednje ne može biti ugrožena jer se svi veliki poslovi finansiraju se iz inostranih kredita i ne zavise od budžeta.

“Što se mog resora tiče, zadovoljni smo državnom kasom”, navodi.

Iz turskog I Azerbejdžanskog kredita od 300 miliona evra gradiće se deonice na autoputu Beograd - južni Jadran.

“Verovatno će se iz kredita Turske graditi deonice Obrenovac - Ub i Lajkovac - Ljig, a iz zajma Azerbejdžana deo od Ljiga do Čačka, kaže Mrkonjić.

Govoreći o putarskim rpeduzećima iz Nibens grupe, Mrkonjić kaže da je Agencija za privatizaciju formirala tim i formirani su novi upravni odbori. “Nisam siguran da u ovom trenutku postoji preduzeće koje je spremno da u ovakvim uslovima preuzme firme Nibensa, jer su dugovi ogromni”, kaže on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

58 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija se okrenula Kini, ali uzalud

Ruski Gasprom mogao bi da se suoči s dugim periodom lošeg poslovanja, dok pokušava domaćim tržištem i izvozom u Kinu da popuni prazninu nastalu evropskim bojkotom.

20:22

13.5.2024.

16 h

Podeli: