Svet 1

14.05.2024.

12:21

Robijaće zbog istine: Osuđen jer je razotkrio užasne zločine australijskih specijalaca u Avganistanu

Australijski sudija osudio je danas bivšeg vojnog advokata na skoro šest godina zatvora zbog curenja u medije poverljivih informacija koje su razotkrile navode o australijskim ratnim zločinima u Avganistanu.

Izvor: outlookindia.com

Robijaće zbog istine: Osuđen jer je razotkrio užasne zločine australijskih specijalaca u Avganistanu
Profimedia

Podeli:

Dejvid Mekbrajd (60) osuđen je u prestonici Kanberi na pet godina i osam meseci zatvora nakon što se izjasnio krivim po tri tačke optužnice, uključujući krađu i deljenje medijima dokumenata klasifikovanih kao tajna.

Zagovornici prava tvrde da Mekbrajdova osuda i kazna zbog toga što je pomogao da se razotkriju ratni zločinci odražavaju nedostatak zaštite uzbunjivača u Australiji.

Mekbrajdov advokat Mark Dejvis rekao je da planira da uloži žalbu na dužinu kazne.

Mekbrajdovi dokumenti su činili osnovu sedmodelne televizijske serije "Australian Broadcasting Corp." 2017. godine koja je sadržala optužbe za ratne zločine, uključujući vojnike australijskog puka specijalne vazdušne službe koji su ubijali nenaoružane avganistanske muškarce i decu 2013. godine.

Policija je izvršila raciju u sedištu ABC-a u Sidneju 2019. godine u potrazi za dokazima o curenju informacija, ali je odlučila da ne optuži dvojicu novinara odgovornih za istragu.

Prilikom izricanja presude, Mosop je rekao da ne prihvata Mekbrajdovo objašnjenje da je mislio da će ga sud opravdati jer je delovao u javnom interesu.

Mekbrajdov argument da su ga njegove sumnje da su viši ešaloni australijskih odbrambenih snaga bili angažovani u kriminalnim aktivnostima obavezale da otkrije poverljive papire "nije odražavao stvarnost", rekao je Mosop.

Australijski vojni izveštaj objavljen 2020. godine pronašao je dokaze da su australijske trupe nezakonito ubile 39 avganistanskih zatvorenika, farmera i civila.

U izveštaju se preporučuje da se 19 sadašnjih i bivših vojnika suoči sa krivičnom istragom.

Policija sarađuje sa Kancelarijom specijalnog istražitelja, australijskom istražnom agencijom osnovanom 2021. godine, na izgradnji slučajeva protiv elitnih trupa SAS i pukova komandosa koji su služili u Avganistanu između 2005. i 2016. godine.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: