Svet 9

14.05.2024.

12:07

SAD i Australija predstavili budućnost ratovanja

Ghost Shark i Manta Ray štite podmorje.

Izvor: Index

SAD i Australija predstavili budućnost ratovanja
Profimedia/Northrop Grumman

Podeli:

Zvuči kao radnja budućeg Marvelovog filma, ali to bi zapravo mogla biti budućnost pacifičke pomorske odbrane.

Besposadne podmornice

Ghost Shark i Manta Ray imena su prototipova podvodnih vozila bez posade, UUV ili dronova, koje su nedavno predstavile Australija i Sjedinjene Države.

Kako piše CNN, stručnjaci kažu da bi podmornice mogle biti budućnost podvodnog ratovanja, koristeći ogromnu snagu uz smanjenje opasnosti po ljudski život.

Korišćenje dronova u vazdušnom ratovanju postalo je uobičajeno. SAD su ih intenzivno koristile tokom sukoba u Iraku i Afganistanu početkom 1990-ih i 2010-ih, a noviji, jeftiniji dronovi postali su ključni delovi vojne opreme za obe strane u ruskoj invaziji na Ukrajinu. Kijev je takođe izgradio mornaričke površinske bespilotne letelice.

Dronovima iz vazduha i mora može se upravljati pomoću satelita te svetlosnih i radio talasa. Ali oni ne funkcionišu na isti način u dubinama.

Problem s komunikacijama, Australija i SAD otišli najdalje

Studija iz 2023. objavljena u švajcarskom časopisu Sensors ističe da podvodne komunikacije zahtevaju više energije, ali još uvijek beleže značajan gubitak podataka zbog varijabli, uključujući temperaturu vode, salinitet i dubinu. Također, prisutni su problemi s komunikacijama.

No, kada je Australija prošlog meseca predstavila Ghost Shark, prototipove je nazvala "najnaprednijim podvodnim autonomnim vozilima na svetu". "Ghost Shark će mornarici pružiti nevidljivu sposobnost autonomnog podvodnog ratovanja dugog dometa koja može da provodi stalne obaveštajne zadatke, nadzor, izviđanje (ISR) i napade", navodi se u saopštenju australijskog ministarstva obrane, dodajući da se očekuje kako će prvi proizvodni modeli biti isporučeni do kraja iduće godine.

Takvi podmorski dronovi na tragu su američkih Orka koji se razvijaju u SAD, a po specifikacijama su vrlo slični.

Osim Australije i SAD koji su najdalje otišli u razvoju ovih podmornica, druge zemlje koje rade na UUV-ima uključuju Kinu, Kanadu, Francusku, Indiju, Iran, Izrael, Severnu Koreju, Norvešku, Rusiju, Južnu Koreju, Ukrajinu i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Podeli:

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nećemo da napustimo Rusiju"

Kineska kompanija "Hikvižn" ("Hikvision"), koja je jedan od glavnih dobavljača opreme za video nadzor, nije napustila rusko tržište, rekao je danas izvor blizak kompaniji.

16:12

28.5.2024.

9 h

Podeli: