Desant srpskih kupaca na Segedin

Kupci iz Srbije ovih dana prave ogromne gužve na granici sa Mađarskom, pa na prelazu Horgoš čekaju i po pet sati da bi se domogli nekog od tržnih centara.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 30.12.2011.

15:50

Default images

Tamo je božićno novogodišnje sniženje, a kupci iz Srbije ponašaju se „kao da je džabe", pa istresaju džepove zadovoljni dobrom kupovinom.

Bar je polovina kupaca, tvrde prodavci u Segedinu, iz Srbije, uglavnom sa severa Bačke, ali ima i onih koji su izračunali da im se isplati krenuti i iz drugih udaljenijih gradova da bi učestvovali u ovoj kupovnoj groznici.

Zato i ne čudi što se tokom ovih "akcija" u mađarskim tržnim centrima uglavnom govori srpski. "Prošle godine smo TV, koji je kod nas koštao oko 2.000 evra, u Segedinu kupili za 900 evra. Sniženja u Mađarskoj oko Uskrsa i Božića to zaista i jesu, a ne kao kod nas kad je pojeftinjenje samo na reklami, ali se nude samo modeli koji se još nisu rasprodali ili roba lošijeg kvaliteta. U tržnom centru Arkad u Segedinu, primera radi, mogu da se 'nabace' firmirane stvari i cipele koje su koštale sto evra za svega 17 evra. Problem su samo nesnosne gužve. Nekoliko puta smo odustali jer nismo imali gde da parkiramo", priča Katica Bajić iz Subotice.

Uz velike tržne centre Koru, Arkad, Metro, Tesko..., kupcima se nudi ogroman izbor u bezbroj butika sa najraznovrsnijom robom i po povoljnoj ceni.

"Bio sam za vikend u Segedinu u Kori. Poneli smo oko 300 evra, kupili usisivač za 40 evra, DVD plejer za 15 evra, mnogo novogodišnjih poklona za porodicu, cipele i još nešto garderobe. Sve smo pazarili na jednom mestu, pa smo još na granici dobili 'afu', porez koji se odbija uz prikazan račun od najmanje 160 evra. Oduševilo me je što je baš sve onako kako smo videli na sajtu i na reklami. Ima zaista sniženja do 50 odsto, ali moraš da platiš punu cenu, na kasi ti vrate tu polovinu koju si obavezan da potrošiš u njihovoj radnji, ali se opet isplati jer je izbor ogroman, a nama mnogo toga nedostaje", kaže Dragan Kovačević, poljoprivrednik iz Subotice.

U Mađarskoj su, kažu kupci, cene inače niže nego kod nas, pa još kad se dobije "afa" nazad i kupuje u vreme sniženja, šoping mora da bude uspešan.

"Spremam se da idem u Mađarsku za dan-dva iako kažu da je roba prilično probrana pred katolički Božić. Iz iskustva znam da su sada rasprodaje najbolje. Tamo sada majica dobrog kvaliteta može da se kupi za 80 dinara, a dete da se obuče od glave do pete, znači od veša do jakne i čizmica za 50 evra, a da to nije bofl ili kineska roba", priča Borka Mešić, službenica iz Subotice.

U tržne centre u Mađarskoj ide se i po "bogatu prazničnu trpezu". Najviše se kupuju suvomesnati proizvodi, sveže meso i sirevi. Ne čudi, jer za kilogram šunke u Mađarskoj treba izdvojiti svega 300 dinara, što je u Srbiji trostruko skuplje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: