Srbija

Utorak, 13.12.2011.

17:40

"Država vraća SDK preko banaka"

Prebacivanje kontrole uplate poreza i doprinosa na banke neće doprineti značajnijem poboljšanju naplate, kaže Milica Bisić.

Izvor: Beta

Default images

Direktorka za regionalnu saradnju Centra za liberalno-demokratske studije (CLDS) objašnjava da "kad pogledate, u strukturi neplaćenih obaveza dominiraju bivša velika socijalistička preduzeća i javna preduzeća, pa čak i neke opštine, koji sigurno ne plaćaju ne zbog toga što izbegavaju porez, nego zato što nemaju ili su propali".

Bisićeva je ocenila da je namera da se bankama zakonski nametne obaveza da od 1. januara 2012. kontrolišu uplatu poreza i dorinosa na zarade "jedan poseban način vraćanja Službe društvenog knjigovodstva, samo ovaj put u vidu različitih banaka, a ne jedne institucije". Ona je rekla da misli da je tu reč o "velikoj zabuni o tome ko šta treba da radi" i istakla da ne bi trebalo kontrolu uplata poreza i dorinosa prebacivati na banke, već obezbediti da Poreska uprava dosledno sprovodi svoj posao.

"Kada je reč o plaćanju poreza ili dorinosa na zarade i danas postoje sve obaveze koje su propisane poreskim i drugim zakonima, a Poreska uprava dobija poreske prijave obveznika", rekla je Bisićeva, koja je bila zamenik ministra finansija i šef Poreske uprave u Vladi Zorana Đinđića.

Prema njenim recima, "rad na crno" je oblik na koji se najčešće izbegava plaćanje poreza.

"Retko ko od velikog broja privatnih obveznika plati neto zarade, a da ne plati poreze i doprinose. Mnogo češće je da se deo zarade isplaćuje na 'belo', pa je samim tim srazmerno manji iznos poreza i doprinosa ili se radnici u celini angažuju na 'crno'", rekla je Bisićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija se okrenula Kini, ali uzalud

Ruski Gasprom mogao bi da se suoči s dugim periodom lošeg poslovanja, dok pokušava domaćim tržištem i izvozom u Kinu da popuni prazninu nastalu evropskim bojkotom.

20:22

13.5.2024.

1 d

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

3 h

Podeli: