Kinezi iz Srbije "beže" u Hrvatsku

U Nišu i okolnim gradovima više nema hleba ni za Kineze.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 26.11.2011.

14:18

Default images

Kako su zbog biznisa svojevremeno stizali u ovaj deo Srbije - tiho i bez pompe, prilikom otvaranja radnji i tržnih centara, sada na isti način odlaze u druge krajeve i države.

Za poslednja dva meseca, zbog značajno smanjene prodaje, katanac je stavljen na najmanje desetak objekata trgovaca sa Dalekog istoka.

U okviru Tržnog centra "Novi vek" preko puta niške železničke stanice, zatvorene su dve prodavnice. Trbuhom za kruhom, jedan Kinez se odselio u Finsku, a drugi u Poljsku. U ostalim delovima grada, još najmanje pet objekata sa kineskom robom više ne radi, uglavnom u Voždovoj ulici i na lokaciji preko puta glavne zelene pijace. Kao posledice pada kupovne moći žitelja duž "južne pruge" slično je i sa okolnim gradovima. Po dve prodavnice zatvorene su u Aleksincu i Sokobanji po jedna u Svrljigu, Doljevcu, Žitorađi. A, osim pomenutih država, nove destinacije Kineza sa ovih prostora su još i Hrvatska, Bugarska i Mađarska.

"Naši ljudi su i u ovaj kraj došli isključivo zbog biznisa. Pošto trenutno njihova roba nema prođu, promet opada, logično je da idu tamo gde mogu da obezbede egzistenciju za sebe i svoju porodicu", kaže Gio Ksiao, koopredsednik Asocijacije naših i kineskih preduzetnika za jugoistočnu Srbiju.

Prema nekim podacima, samo na teritoriji grada na Nišavi boravi oko 400 kineskih državljana, koji drže oko 350 prodavnica. Još oko 200 ih je u okolnim gradovima i većim selima.

"Tačno je da je u ovim, kao i u drugim trgovinskim objektima koje drže naši ljudi, promet značajno opao. Stanovništvo je sve siromašnije i teže se odlučuje za obnavljanje garderobe, čak i u kineskim prodavnicama, koje su donedavno bile bagatelne", kaže Bratislav Vukadinović, kopredsednik pomenute Asocijacije.

U proteklih godinu dana ozbiljnu konkurenciju Kinezi su dobili u takozvanim sekend hend prodavnicama. U Nišu ih je otvoreno desetak, a cene od 100, 300 ili 500 dinara za komad odeće, uprkos početnom snebivanju privlače sve više kupaca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

1 d

Podeli: