Delta prihvatila patriotski apel

Uoči prodaje Delta Maksija državni vrh je apelovao na ekonomski patriotizam. Delta holding je jedna od malobrojnih kompanija koja se tom apelu odazvala.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 29.10.2011.

04:09

Default images

Do osmog marta naredne godine znaće se koliki će se prihod u državnu kasu sliti od prodaje nekad najvećeg domaćeg lanca Delta Maksi belgijskom Delezu.

Godišnji bilansi preduzeća biće objavljeni do kraja februara, a zatim i poreske prijave, koje su i osnov za naplatu poreza.

Kako pišu Novosti, očekivanja su da bi obračun nameta po očekivanoj prijavi doskorašnjeg vlasnika Delta Maksija mogao biti na nivou od 20 do 25 miliona evra. Budući da se porez na kapitalnu dobit plaća nezavisno od rezultata tekućeg poslovanja, ali dospeva na plaćanje u isto vreme kada i konačni obračun poreza na dobit, država Srbija može očekivati naplatu do 10. marta sledeće godine.

Kako je nedavno u Beogradu osnovana firma Delta kapital, na nju je preneto vlasništvo nad 82,2 odsto vlasništva Delta Maksija. Ovo preduzeće je srpski poreski obveznik i ako je ostvarilo kapitalnu dobit, na nju će platiti deset odsto poreza.

Tako su demantovana nagađanja da i od ovog posla Srbija neće imati nikakav priliv. Preostalih 17,8 odsto trgovinskog lanca bila su, do posla sa Belgijancima, vlasništvo kiparskog "Renijum holdings limitida".

U vreme dok je dogovarana prodaja Delta Maksija Delezu, vlasnik lanca bila je kiparska kompanija "Hemslejd trejd limitid". Kako su registrovani na Kipru, a Srbija sa ovom ostrvskom zemljom ima Ugovor o izbegavanju dvostrukog oporezivanja, u tim okolnostima do kase države Srbije ne bi stigao ni dinar poreza. Delta je zato u Beogradu i registrovala novo preduzeće - Delta kapital i na njega prenela većinski udeo u vlasništvu.

U Poreskoj upravi kažu da je porez na većinu velikih transakcija u Srbiji završio u drugim državama. Vlasnici su bili registrovani u nekoj od "of šor" zona ili zemlji sa kojom imamo ugovor o izbegavanju dvostrukog oporezivanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

7 h

Podeli: