Srbija

Nedelja, 02.10.2011.

00:01

"Restitucija je osveta Mađarima"

Ambasador Mađarske u Beogradu Oskar Nikovic kaže da Mađarska morati sve da uradi da ne dođe do toga da ne ospori kandidaturu Srbije u EU.

Izvor: Novosti

Default images

"Bilo bi jako tužno da zemlja koja se do sada najenergičnije zalagala za vašu kandidaturu bude prisiljena da dovodi u pitanje sticanje statusa kandidata Srbije", napominje on.

Nikovic, ipak, kaže da "Beograd, ovim Zakonom o restituciji, sigurno otežava naš položaj, ali smo još uvek optimisti: moraćemo da razjasnimo stavove i što pre bilateralno nađemo rešenje".

Ambasador se slaže da krivce treba isključiti iz restitucije, ali da prvo zakonom mora da se precizira ko su oni. "Ovaj zakon je isklesan sekirom po osetljivom pitanju, u kojem bi trebalo upotrebiti hirurški skalpel", navodi on i dodaje da je "zakon zapravo osveta. Dodao bih - već druga po redu". "Prva je bila u jesen 1944. - na isti način, bez dokaza, bez sudske presude, pod pritiskom javnog mnjenja, kada su mađarsko stanovništvo, navodne mađarske kolaborante, komunisti masovno, na desetine hiljada, ubijali", kaže mađarski ambasador.

Nikovic smatra da "ovaj zakon sada opravdava taj komunistički čin. Mi ne protestujemo samo zbog Mađara: nama je neprihvatljiv princip. Po ovoj osnovi, na primer, i beogradski saobraćajni policajci ubijeni u jesen 1944, pa i njihovi naslednici, smatraju se fašistima... Apsurdno".

Istovremeno, reagujući na izjavu lidera LSV Nenada Čanka da rehabilitacija i vraćanje imovine potomcima fašista koji su bacali Vojvođane u Drugom svetskom ratu pod led ne može biti uslov EU za evrointegracije Srbije, posebno jer je njen kamen - temeljac antifašizam, kaže da je "to za žaljenje".

On naglašava da "one koji su učestvovali u 'Raciji' niko, naročito Mađarska, ne želi da rehabilituje, jer oni su upravo Mađarskoj i mađarskom narodu naneli večitu sramotu. Na sreću, oni su, može se reći gotovo u potpunosti, dobili zasluženu kaznu: Mađarska je svakog od njih izručila Srbiji, gde su ih i pogubili".

"Mi ne kritikujemo taj zakon 'zato što ne vrati imovinu ljudima koji su bili na strani okupatora', nego na načelnim osnovama, zbog sugerisanja kolektivne krivice", kaže ambasador Nikovic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

17 h

Svet

Britanija pada: Čeka ih krah?

Šefovi Banke Engleske (BoE) strahuju da je Britanija veoma izložena još jednom krahu finansijskog tržišta, izazvanog neizvesnošću unutar ključnog sektora koji je postao sve važniji – i sve izloženiji riziku – poslednjih godina.

23:00

14.5.2024.

1 d

Podeli: