Sever Kosova u PDV sistemu Srbije

Vlada Srbije je odlučila da sever Kosmeta vrati u poreski sistem zemlje i da se ukine Uredba koja se odnosi na carinski postupak preko kontrolnih punktova.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.09.2011.

00:04

Default images

To praktično znači će se ponovo ubirati prihodi od poreza na dodatu vrednost (PDV).

Kao posledicu,osim ekonomskog značaja, odluka bi mogla da ima daleko veći politički efekat – a to je pobijanje argumenta kosovskih zvaničnika da je „sever u rukama kriminalaca i švercera”.

Borislav Stefanović, šef pregovaračkog tima, rekao je da suština ponovnog uvođenja PDV-a upravo dokazivanje da "sever nije u rukama kriminalaca”.

"Ovim pokazujemo da država Srbija ima kapacitet da omogući građanima sa severa Kosmeta da budu izjednačeni sa svojim sugrađanima u centralnoj Srbiji. Ujedno, na taj potez uticali su i predsednici opština sa severa, kao i sami građani koji su to prepoznali kao problem i tražili od Vlade Srbije da ponovo uvede PDV"
, kazao je Stefanović.

Vladimir Jovičić, zamenik šefa pregovaračkog tima u pregovorima s Prištinom, kaže da je neplaćanje PDV-ana severu Kosmeta u poslednje tri godine bilo glavni izvor bogaćenja pojedinaca. "Istovremeno, to je bio i glavni argument da je sever Kosova leglo kriminala", kazao je Jovičić.

Prva posledica ove odluke Vlade Srbije već je uzrokovala ujednačavanje cene benzina s cenama u Srbiji. Bezolovni benzin sada košta 132 dinara, dok je prekjuče koštao svega 120 dinara. Evro dizel košta 135 dinara, umesto dosadašnjih 116 dinara.

Paradoks je da od stotinak pumpi na severu Kosmeta na retko kojoj ima goriva. Još veći je paradoks da na tri pumpe NIS Jugopetrola goriva nema već dve godine. Na tim pumpama se nalaze samo zalihe motornog ulja, a radnici koji sede unutra ne znaju razlog zašto već dve godine ne dolaze cisterne s gorivom.
Pumpadžije na severu Kosmeta uglavnom ne žele da govore o najnovijim potezima Vlade Srbije. Ipak, jedan od vlasnika pumpi na severu,koji nije želeo da otkriva svoj identitet, nema ništa protiv uvođenja PDV-a.

"Narod hoće da plaća porez svojoj državi i to je to. Jer, ipak, mnogo ljudi se ovde plaća iz budžeta Srbije, pa niko nema ništa protiv da ponovo puni taj isti budžet", kaže ovaj vlasnik jedne od benzinskih pumpi na putu Raška – Kosovska Mitrovica.

Na severu Kosova inače javna je tajna da zbog nerešenih poreskih odnosa s južnom pokrajinom na prostoru između Raške i Novog Pazara i Kosovske Mitrovice cvetaju nelegalni finansijski poslovi. Šverc funkcioniše tako što se roba koja se zvanično prijavi za izvoz u južnu pokrajinu uopšte ne napusti teritoriju Srbije, pri čemu se ona u našem poreskom sistemu automatski oslobađa budžetskih nameta.

Na taj način „izvezena” roba nelegalnim kanalima može da završi na tržištu centralne Srbije, pri čemu kupac plaća cenu u koju su uračunate i obaveze prema državi, iako one nisu naplaćene. Naravno, razlika između osnovne i prodajne cene robe ne ide u budžet, već ostaje švercerima i prodavcima.

Primer za to su dopune za mobilne telefone koje su prošle godine donele švercerima oko 500.000 evra, kaže sagovornik koji nije hteo da otkriva svoj identitet.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

23 h

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

16 h

Podeli: