Srpska "rampa" na gorivo za Kosovo?

Nafta i naftni derivati već treći dan ne stižu na teritoriju severnog Kosova ni preko administrativnih prelaza, a ni alternativnim putnim pravcima.

Srbija

Izvor: Blic, Politika

Sreda, 07.09.2011.

00:14

Default images

Mnogi privrednici i preduzetnici koji se bave ovom kako neki smatraju najprofitabilnijom robom kažu da je Srbija uvela embargo žiteljima severnog Kosova, piše Politika.

Činjenica je i da je "embargo” krenuo onoga dana kada je ministar policije Ivica Dačić rekao da „ako se pogleda količina nafte koja dolazi čini se da je Kosovo deset puta veće od centralne Srbije”.

Istoga dana je protumačeno da ministar policije hoće da se suoči sa "kriminalnim strukturama koje se bogate trgujući ovom robom” a koja je, mora se priznati, bila vrlo unosna imajući u vidu podatak da je od rata 1999. godine samo na teritoriji severnog Kosova otvoreno oko 100 benzinskih pumpi, registrovanih u Srbiji ali i u Unmiku. Tu su i automati za točenje benzina, a postavljene su i cisterne za točenje gasa, mimo svih standarda predviđenih za obavljanje ove vrste delatnosti. Iznenađuje i podatak da je južno od Ibra, gde je teritorija većinski nastanjena albanskim življem, otvoreno 1.000 benzinskih pumpi.

"Sve vreme se govori da su vlasnici benzinskih pumpi jedni od bogatijih Srba, bar kada je u pitanju severno Kosovo. U nameri da olakša život ovdašnjem življu Srbija je oslobodila sve privatnike i privrednike plaćanja PDV u iznosu od 18 odsto, ali kada su u pitanju nafta i naftni derivati za toliko su i prodajne cene bile niže", kaže jedan od vlasnika benzinske pumpe na severu Kosova koji želi da ostane anoniman.

On dodaje da "plaća akcizu prilikom nabavke nafte u rafineriji Pančevo, ili nekim od firmi koje se bave prodajom naftnih derivata. A istina je da su se zbog niske cene goriva kod mene snabdevali i Srbi ali i Albanci koji su dolazili iz južnog dela Kosovske Mitrovice, iz Prištine, ali i brojni međunarodni predstavnici čije je sedište u Prištini. Rezervoare kamiona punili su i autoprevoznici koji su kroz sever Kosova u tranzitu, a jedini razlog za to je što su cene benzina i nafte na severu bile niže u odnosu na jug Kosova, ali i na cene u Srbiji.

Ovaj privatnik, inače Srbin, kaže da je i sam čuo da je bilo mnogo malverzacija prilikom „uvoza” nafte iz centralne Srbije, ali on tvrdi da je za ovakve „transakcije” morao da zna i sam ministar Ivica Dačić, kao i finansijska policija koja u saradnji sa carinskom službom proverava evidencione liste, ali i kontroliše robu koja ulazi na sever Kosova.

"Prethodno moramo da prođemo kontrolu srpske policije i carine, bilo da se radi o punktu u Rudnici ili je reč o Brnjaku. Ako je i bilo malverzacija onda su one morale da se urade u dosluhu sa policajcima koji su tamo stacionirani, jer kada se taj punkt pređe samo je rutinska kontrola bila na prelazima koje drže predstavnici KPS i međunarodne policije", objašnjava on.

Dodaje i da "ima priča da su prazne cisterne ulazile na Kosovo, s tim što bi se samo stavio pečat na evidencioni list, a roba kupljena u Srbiji nije dopremana ovamo već je ostajala na srpskoj teritoriji. Ali o tome je trebalo da vode računa ministri policije i finansija, ali i ljudi koji su radili u velikim naftnim firmama odakle smo uglavnom preuzimali naftne derivate".
"Tačno je i da je po nekoliko cisterni nosivosti do 20 tona ulazilo iz Srbije i da je ta nafta prodavana Albancima južno od Ibra. Sve to moralo je da se zna i u Beogradu, i tvrdim da se zna”, navodi jedan od vlasnika benzinskog automata, na deonici puta Kosovska Mitrovica – Raška, koji kao i prethodni sagovornik nije želeo da otkriva identitet.

Da je prodaja naftom i bavljenje ovim biznisom vrlo unosan posao, govori i podatak da su nekada na potezu, recimo, od Kosovske Mitrovice do Prištine bile tri benzinske pumpe (na izlazu iz južne Mitrovice, u Vučitrnu i na izlazu iz Prištine), a sada ih je oko 50, a robu, kako nezvanično saznajemo, i Albanci preko „raznih veza” dopremaju iz centralne Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: