Domaće jabuke skuplje i od banana

Srbija je veliki izvoznik voća. Među slatkim plodovima koji iz srpskih voćnjaka odlaze u svet, na samom vrhu je i jabuka.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 07.09.2011.

00:04

Default images

Međutim, u marketima širom naše zemlje za kilogram ovog voća treba odvojiti i do 150 dinara, više nego za banane, limun ili uvozno grožđe.

Stručnjaci tvrde da je ponuda domaćih jabuka trenutno mala, kao i da su na rafovima uglavnom uvozne jabuke. Zato su po sadašnjoj ceni nepristupačne mnogobrojnim potrošačima.

Prošle godine, prema podacima granične Fitosanitarne inspekcije Ministarstva poljoprivrede Srbije, uvezeno je oko 26.000 tona jabuka. Gotovo 80 odsto uvezenih jabuka nabavili smo u Makedoniji, oko 15 odsto u BiH, a ostalo u zemljama regiona. Za šest meseci ove godine u trgovinskoj razmeni voća sa svetom Srbija je ostvarila suficit od 81,78 miliona dolara, što je za 45 odsto više nego u istom periodu prošle godine. U razmeni je dominirala jabuka, ali i breskva, višnja, trešnja i jagoda, dok je u uvozu prednjačilo južno voće - banane, pomorandže, limun i lešnik.

Od januara do kraja juna 2011. godine iz Srbije je na strana tržišta izvezeno 117.002 tone voća, u vrednosti od 181,6 miliona dolara. Za sedam meseci izvoz voća i povrća bio je vredan 339,8 miliona dolara i u ukupnom robnom izvozu učestvuje sa pet odsto. Po ostvarenoj vrednosti u uvozu najzastupljeniji su voće i povrće, sa uvozom od 175,7 milion dolara.

"Srpski voćari i povrtari mogu da se pohvale svojim izvoznim rezultatima", kaže Vojislav Stanković, saradnik Privredne komore Srbije, i dodaje da će "ove godine rod biti nešto manji od proseka, ali sigurno je da ćemo premašiti prošlogodišnje rezultate, s ozbirom na to da je lane zabeležen pad roda od 20 odsto. Prema procenama, rod jabuka biće oko 300.000 tona".

Stanković smatra da cene voća i povrća nisu visoke. Naprotiv, kako kaže, ove sezone je voće i povrće uticalo na pad cena između 1,1 i 1,8 odsto. "Problem je, međutim, što nam je standard nizak", kaže Stanković.

"S druge strane, trgovci trenutno prodaju mahom uvoznu jabuku, jer je ponuda domaće skromna. Krajem ovog meseca izbor domaće jabuke će biti veći, pa bi to trebalo da utiče i na cene. Ipak, najveći problem našeg voćarstva jeste u tome što su srpske hladnjače zastarele, zbog čega nema mogućnosti da domaće proizvode sačuvamo i tako ih učinimo konkurentnijim", kaže on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

7 h

Podeli: