Ćirić: Lažni izgovori Prištine

Ministar ekonomije Nebojša Ćirić kaže da dešavanja prethodnih dana pokazuju da je embargo srpskoj robi na Kosovo i Metohiju imao isključivo političku pozadinu.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 29.07.2011.

00:06

Default images

"Očito je da nije bio problem u tome što Srbija nije želela da prihvati pečate sa oznakama kosovskih institucija, već je sve to bio deo jedne šire, definitivno samo političke priče", rekao je Ćirić.

On je kazao da je Srbija iskoristila sve pravne mogućnosti koje ima u okviru CEFTA sporazuma. "Uputili smo žalbu nadležnim komitetima, ali je jasno da procedura donošenja adekvatnih odluka u okviru tela CEFTA traje i da problem ne može da se reši za nekoliko dana", rekao je Ćirić. Ćirić očekuje da će uskoro biti postignut dogovor o prodaji robe iz Srbije na Kosovu koji neće biti suprotan nacionalnim interesima. On je dodao da je interes Srbije da se situacija na Kosovu normalizuje i da trgovina bude "u legalnim regularnim tokovima".

Prema njegovim rečima, ukoliko ne bude nađeno nikakvo rešenje postoji mogućnost abitraže.

"CEFTA je zamišljena kao sistem koji treba da radi na eliminisanju barijera i prepreka u trgovini i postoji određena procedura. Mi smo sve odradili i sada treba da vidimo da li možemo da nađemo neko rešenje", rekao je Ćirić.

Ministar naglašava da su mere koje su donele vlasti u Prištini jednostavno neprihvatljive i dodaje da je siguran da neće moći dugo da budu na snazi. "Ako se zna da je CEFTA, zapravo, pripremanje država regiona za aktivno članstvo u Evropskoj uniji, jasno je da mera koja brani umesto da podstiče ekonomsku saradnju ne može opstati", navodi on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: