Radnici odlaze, najezda na Beneton

Samo 94 radnika „Niteksa” odlučilo je da pokuša da dobije posao u „Benetonu”, dok se 559 zaposlenih prijavilo za odlazak uz socijalni program

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 21.06.2011.

00:05

Default images

Prema socijalnom programu, radnici će za svaku godinu staža dobiti po 300 evra.

Neki od njih ne kriju, međutim, da će i uzmu otpremninu, pa da se posle godinu dana ponovo prijave za posao. Strah da neće odgovarati kriterijumima nove kompanije, ali i želja da se sigurno dobije otpremnina su glavni razlozi što se vrlo mali broj od 653 zaposlena prijavio za posao u Benetonu.

S druge strane, veliki broj nezaposlenih Nišlija je jako zainteresovan za posao u Benetonu jer je najavljeno otvaranje 2.700 radnih mesta. Iako niška filijala Nacionalne službe zapošljavanja još nije sklopila ugovor s predstavnicima Benetona o posredovanju prilikom zapošljavanja, nezaposleni svakodnevno dolaze i raspituju se za posao u ovoj poznatoj kompaniji.

Predsednik Samostalnog sindikata Niteksa Zoran Tošić kaže da je "radnicima sigurnije da uzmu otpremninu, koja će iznositi sedam, osam hiljada evra, nego se nadaju da će ih nova firma zaposliti. Po onoj narodnoj izreci 'sigurnije je vrabac u ruci, nego golub na grani'”.

On objašnjava da se uglavnom radi o ljudima koji imaju 50 i više godina, koji nisu sigurni da bi odgovarali starosnom kriterijumu, dodajući da je Jura uglavnom zaposlila radnike stare oko 30 godina.

"Mnogi od njih razmišljaju da uzmu otpremninu, ali da se posle godinu dana ponovo prijave za posao", kaže Tošić, ali i naglašava da je, zbog ogromne nezaposlenosti u Nišu, "prava najezda onih koji žele da rade u Benetonu".

"Svakodnevno me zovu i traže pomoć da se zaposle, ali im ja tu ne mogu pomoći. Oni su angažovali agenciju Adeko koja će testirati buduće radnike. Kandidate mora da im šalje Nacionalna služba za zapošljavanje jer je tako propisala država, kako bi ostvarili subvencije. Međutim, Beneton će odrediti kriterijume", objašnjava on.

Nataša Stanković, portparol niške filijale Nacionalne službe zapošljavanja, kaže da je već bilo pregovora sa Benetonom i da očekuju da će vrlo brzo potpisati ugovor sa tom kompanijom.

"Ogroman broj nezaposlenih želi da što pre nađe posao. Imali smo odlično iskustvo prilikom posredovanja za angažovanje radnika u Juri, tako da očekujemo da će i sa Benetonom biti jako dobra saradnja", objašnjava ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: