“Železnica nigde ne donosi pare“

Transformacijom Železnica Srbije iz javnog preduzeća u zatvoreno akcionarsko društvo jasnije će moći da se sagleda poslovanje i struktura troškova železnice.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 15.06.2011.

00:09

Default images

Generalni direktor Milovan Marković kaže da će nova organizacija omogućiti efikasnije funkcionisanje železničkog sistema.

On je podsetio će do kraja godine biti osnovana četiri zavisna društva za prevoz putnika, robe, upravljanje infrastrukturom, imovinom i dugovima.

Marković je istakao da Železnice Srbije neće otpuštati radnike, koji će biti raspoređene u četiri preduzeća u okviru akcionarskog društva, jer su za 40 odsto smanjile broj radnika i sada je zaposleno optimalnih 18.500 ljudi. Pomoćnik ministra za infrastrukturu i energetiku Dejan Lasica je rekao da će se sa novom organizacijom stvoriti uslovi za efikasnije trošenje novca, pošto će svako preduzeće upravljati svojim troškovima.

"Železnica ima sudbinu da je retko gde, osim u Japanu, zaista komercijalna i da može da opstane bez državnih subvencija. Ono u čemu se mi razlikujemo od Evrope je to što smo do sada trošili novac na zarade zaposlenih, dok se subvencije u ostalom delu Evrope, pa i u našem okruženju, na primer u Hrvatskoj, troše na održavanje infrastruktre i regulisanje saobraćaja", istakao je Lasica.

On je rekao da kada država daje novac za investicije onda na primer Međunarodni monetarni fond ne može da je optuži da novac troši u javnu potrošnju.

"Država će davati, po mom mišljenju, više novca nego do sada, ali će taj novac imati adresu, ali novac poreskih obevznika neće biti za plate zaposlenih na železnici već za investicije i održavanje železničke infrastrukture", naglasio je Lasica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

11 h

Podeli: