Kosovo: Blokada za srpsku robu

Vlada Kosova odlučila je da za robu proizvedenu u Srbiji i Bosni i Hercegovini uvede carinu od 10 odsto za ulazak na kosovsko tržište.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 29.05.2011.

12:50

Default images

Prištinski mediji navode da će to biti prva mera kosovske vlade za uvođenje reciprociteta zbog blokade kosovskih proizvoda čija prodaja nije dozvoljena na tržištu Srbije i BiH, pošto Beograd i Sarajevo ne priznaju nezavisnost Kosova a time i carinske pečate na kojima piše Republika Kosovo.

"Prvo će biti naplaćivana carina od 10 odsto i ako vidimo da nema rezultata, počećemo blokadu na uvoz robe u celini, kao što rade sa robom sa Kosova u ove dve zemlje", izjavila je ministarka trgovine i industrije u kosovskoj vladi Mimoza Kusari Ljilja za TV stanicu “Top čenel” iz Tirane.

Prema njenim rečima, roba koja dolazi iz Srbije i BiH je lako zamenjiva proizvodima iz drugih zemalja.

"Iz Srbije uglavnom uvozimo pšenicu. Tražili smo od drugih država osnovne artikle, kao što su šećer, različiti materijali i proizvodi za prehrambenu industriju", rekla je ministarka trgovine.

Ona je navela da izvoz robe iz Srbije na Kosovo dostiže sumu veću od 370 miliona evra, a iz BiH oko 80 miliona.

Kosovo, Srbija i BiH su potpisnice sporazuma CEFTA sa ostalim tržištima jugoistočne Evrope, u kojem nema carine u kretanju robe, već samo poreza u visini od 18 odsto.

Povodom najave Prištine da će 1. juna biti uveden porez od 10 odsto na robu iz Srbije, šef beogradskog pregovaračkog tima u dijalogu s Prištinom Borislav Stefanović ocenio je da je reč o jednostranoj meri koja nije u skladu sa principima CEFTA sporazuma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

19 h

Podeli: