SFRJ duguje Kuvajtu još 51 tenk M84

Bivša Jugoslavija duguje Kuvajtu avans za tenkove koji nisu isporučeni, kaže Vladimir Ivanović, koji je učestvovao u njihovom izvozu iz SFRJ.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 11.05.2011.

00:08

Default images

Kuvajt je platio 200 tenkova. SFRJ je isporučila 149 tenkova, a dobili smo novac unapred. Poslednjih 15 je povučeno s vukovarskog ratišta, malo doterano i isporučeno, dodaje on.

Ivanović kaže da je najnoviji dogovor o remontu tenkova napravljen zapravo da bi se taj dug Kuvajtu anulirao i dodaje da će se tek nešto malo zaraditi.

On je, inače, je tokom akcije „Pustinjska oluja“ održavao kuvajtske tenkove M84, kupljene od SFRJ. Bio je zaposlen u banjalučkoj firmi „Rudi Čajavec“ i 20 godina radio na tenkovima. Čajavec je nekada pravio 36 posto tenka M84. Ivanović smatra da treba imati u vidu da nijedna država bivše Jugoslavije ne može sada samostalno da napravi tenk.

On navodi da se šasija, recimo, varila i sklapala u Slavonskom Brodu, u fabrici "Đuro Đaković“, obrada šasije u brodogradilištu u Rijeci, kupolu su radili Slovenci, nišansku spravu Zrak Sarajevo koji sada sklapa televizore.

"I ako dobiju porudžbinu za tenk nema ko da ga napravi jer nema ljudi, a nema više ni znanja", naglašava on i objašnjava da je Čajavec od firme sa 11.000 ljudi spao na "jadnu i propalu firmu" koja više ne radi nego što radi.

On dodaje da Zrak iz Sarajeva više ne pravi ništa od optike, hrvatski „Đuro Đaković“ je otišao u stečaj. Teleoptik Zemun propao.

Motor tenka se radio na Palama pokraj Sarajeva. I to je propalo. Transmisija u MZT Skopje, isto propalo. Topovska cev i ostali delovi topa su se pravili u Bratstvu, Novi Travnik. Sve je to propalo.

"Nema tu serije, nema proizvodnje. Dok nema serije, nema para, tek se u serijskoj proizvodnji zarađuju pare i isplati sav onaj razvoj i ulaganja. Taj tenk, ta modifikacija, koja je ponuđena Kuvajtu, napravljen je u 'seriji' od jedan komad. Jedan komad se može napraviti i u šupi. Napravite vi seriju od 200 komada", kaže on.

"Sve što je urađeno na tom jednom komadu koji je ponuđen Kuvajtu radili su Rusi. I onda je SDPR ponudio takav tenk Kuvajtu. Tu će tek biti velikih svađa ko će šta da radi. Jer neko će pokupiti kajmak, a neko surutku", objašnjava Ivanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: