Kuvajćani ulažu u Prokop i autoput

Kuvajtski ministar finansija Mustafa Jasem al Šamali izrazio je spremnost Kuvajta da ulaže u infrastrukturne projekte u Srbiji.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 25.03.2011.

16:37

Default images

On je pozvao srpska preduzeća da učestvuju na tržištu njegove zemlje.

Kuvajtski ministar je kazao da je tokom dvodnevne posete Beogradu razgovarao o svim pitanjima koja se tiču saradnje dve zemlje i da postoji saglasnost u svim oblastima.

"Spremni smo da učestvujemo u infrastrukturnim projektima u izgradnji železničke stanice i autoputa", rekao je Al Šamali, a Ljajić je pojasnio da je reč o drugoj fazi izgradnje železničke stanice Prokop.

Al Šamali je takođe naveo da će se u naredne četiri godine realizovati plan za razvoj Kuvajta. On je rekao da je Kuvajt u plan razvoja uneo značajne promene, zahvaljujući kojima srpska privreda može da učestvuje.

"Pozvali smo vaše kompanije da u tome učestvuju, kao što su nekad radile jer se za njih otvara dosta prostora. Srpska preduzeća nekad su bila dosta prisutna, ona su izgradila i jedan od simbola Kuvajta", istakao je on.

Al Šamali je izrazio nadu da će predstojeća posete srpskog predsednika i privrednika Kuvajtu biti iskorišćena na najbolji način. Predsednik Srbije Boris Tadić, naime, za petnaestak dana će posetiti Kuvajt i da će sa njim ići grupa od tridesetak privrednika iz Srbije i tamo održati poslovni forum.

Ljajić: Želimo da se vratimo na tržište Kuvajta

Al Šamali i srpski ministar za rad i socijalna pitanja Rasim Ljajić su potpisali memorandum o razumevanju o vazdušnom saobraćaju i zapisnik sa zasedanja Mešovitog komiteta za ekonomsku i tehničku saradnju Srbije i Kuvajta. Ljajić je rekao da je to bila prva sednica Mešovitog komiteta i da je na njoj napravljen presek ukupnih bilateralnih odnosa i ustanovljene mogućnosti za proširenje saradnje.

Prema njegovim rečima, konstatovano je da Srbija i Kuvajt imaju odlične političke odnose i da između dve zemlje nema otvorenih pitanja o čemu svedoče i uzajamne posete premijere u razmaku od godinu i po dana.

"Nažalost, takvi dobri politički odnosi nisu praćeni odgovarajućom ekonomskom i privrednom sardnjom", rekao je Ljajić i naveo da je trgovinska razmena dve zemlje prošle godina bila 1,3 miliona dolara.

Ljajić je rekao da je obostrano konstatovano da, pored zainteresovanosti Kuvajta da investira u beogradski železnički čvor i izgradnju autoputeva, postoji interes za zajednička ulaganja dve zemlje u oblasti poljoprivrede, zdravstva i turizma.

"Mi želimo da se vratimo na tržište Kuvajta, gde je naša građevinska operativa imala odlične reference i izgradila mnoge objekte. Želimo i da naši lekari i medicinsko osoblje budu prisutni na tom prostoru", precizirao je Ljajić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: