Bajatović: Putin donosi ulaganja

Tokom posete ruskog premijera Vladimira Putina Srbiji razgovaraće se o "Južnom toku", Banatskom dvoru, i novim ruskim investicijama, kaže Dušan Bajatović.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 20.03.2011.

15:39

Default images

Generalni direktor Srbijagasa je najavio da bi tokom posete premijera Putina Beogradu mogao biti potpisan i ugovor za osnivanje osiguravajuće kompanije "Sogas Srbija", kao zajedničkog preduzeća Srbijagasa i Gasproma.

"Na pragu smo da formiramo zajedničku osiguravajuću kompaniju 'Sogaz Srbija', koja neći moći da se registruje do posete premijera Putina, ali je moguće da taj ugovor bude potpisan prilikom njegovog boravka u Beogradu, pošto je Vlada Srbije dala potrebne saglasnosti i još Narodna banka Srbije treba još da izda neohodnu licencu", rekao je Bajatović.

Na dobrom smo putu i da u Srbiju stigne Gasprombanka, ali o tome treba još da se razgovara u Vladi Srbije, dodao je generalni direktor Srbijagasa.

On je nagovestio i mogućnost zajedničkih ulaganja u izgradnji gasnih centrala kogenerativnog tipa u Beogradu, Novom Sadu, Pančevu i Nišu, koje bi proizvodile i električnu i toplotnu energiju.

Bajatović je kazao da bi prilikom posete premijera Putina Beogradu trebalo početi pregovore o tome da se deo isporuka gasa Srbiji pokrije izvozom nekih roba i usluga iz naše zemlje u Rusiju, kako bi se smanjio deficit koji Srbija ima u spoljnotrgovinskoj razmeni sa Rusijom, za makar jednu trećinu.

On je ocenio da u gasnom delu energetskog aranžmana sa Rusijom nema kašnjenja, navodeći da je završena studija izvodljivosti za deonicu gasovoda „Južni tok" kroz Srbiju, kao i prva faza skladišta gasa Banatski dvor, dok će druga faza zavisiti od komercijalnog dogovora koji bude postignut.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

11 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: