I u lokalnoj upravi traže više para

Predstavnici Sindikata uprave Srbije apelovali su na nadležna ministarstva da što pre omoguće potpisivanje Protokola o povećanju zarada od 10 odsto.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 22.02.2011.

17:26

Default images

Oni navode da će u suprotnom biti prinuđeni da stupe u štrajk.

Predsednik tog sindikata Njegoš Potežica rekao je da već dva meseca traju pregovori sa predstavnicima Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, ali da Ministarstvo finansija još uvek nije poslalo svog predstavnika, bez koga je nemoguće zaključiti validan Protokol.

Zaposleni u lokalnoj upravi zahtevaju povećanje zarada od 10 odsto, koje ne bi zahtevalo dodatna sredstva iz repubičkog već bi bilo obezbeđeno iz lokalnih budžeta.

„Sredstva za ovo što mi tražimo već se nalaze u budžetu, nije potrebno dodatno izdvajanje, mi samo zahtevamo da nam se omogući rebalans lokalnih budžeta kojim bi se obezbedilo povećanje plata i isplata jubilarnih nagrada, rekao je Potežica.

On je najavio da će narednih dana biti održana sednica Republičkog odbora sindikata, na kojoj će biti odlučeno o eventualnom štrajku.

Član pregovaračkog tima Milena Čipak navela je da oko 40 odsto zaposlenih u lokalnoj upravi nije uspelo da sprovede povećanje plata predviđenih Zaključkom vlade iz 2008. godine.

„Situacija je veoma teška, radnici su nezadovoljni, što je opravdano imajući u vidu da se zarade zaposlenih u lokalnoj upravu kreću od 13.000 do 41.000, dodala je ona, ističući da će njhovim stupanjem u štrajk najviše biti oštećeni gradjani.

Najava štrajka radnika gradske uprave u Kraljevu

Radnici gradske uprave u Kraljevu su najavili da će 7. marta početi štrajk nezadovoljni platama, kao i činjenicom da im do sada nisu isplaćene naknade za prekovremeno angažovanje na poslovima tokom saniranja posledica zemljotresa.
Zaposleni u Gradskoj upravi traže da im se plate povećaju 15 odsto od februarske zarade, da se utvrdi tačan broj radnika koji su bili angažovani na sanaciji posledica zemljotresa i da im se naknada za taj radi isplati.

Takođe traže da se utvrdi pravo na jubilarne nagrade za 2009. i 2010. godinu.

"Gradsko veće je 23. decembra donelo zaključak da se svima koji su bili prekovremeno angažovani nakon zemljotresa isplate naknade što do danas nije urađeno", kazao je za predsednik Samostalnog sindikata u Gradskoj upravi Goran Radičević.

"Povećanje plata od 15 odsto je ekvivalentno rastu cena na malo. Sa trenutnim platama koje primamo mi smo na ivici egzistencije, jer ima zaposlenih sa srednjom školom čije su plate manje od 20.000, dok radnici sa fakultetom ne prelaze 30.000 dinara", rekao je Radičević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: