Ima li Srbija para za veće plate?

Misija MMF-a ocenila je da je reforma javnog sektora neophodna i da povišice u javnom sektoru treba da budu u skladu sa fiskalnim pravilima.

Srbija

Izvor: B92, Beta

Sreda, 16.02.2011.

14:48

Default images

Sa tim su saglasni i sindikati koji su predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda ukazali na činjenicu da u Srbiji socijalni dijalog ne postoji.

Takođe, danas se opet iz Narodne banke Srbije moglo čuti da bi trebalo sklopiti još jedan aranžman sa MMF-om nakon isteka trenutnog, kako kaže viceguverner Bojan Marković, čisto iz predostrožnosti.

Iako MMF nema mandat da pregovara sa sindikatima, njihovi članovi su im na sastanku otvorili dušu i rekli šta sve nije u redu u državi. Pored predstavnika sindikata pravosuđa, poreske uprave, razgovorima su prisustvovali i čelni ljudi Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije koji štrajkuju od kraja januara.

Predsednik te Unije, Leonardo Erdelji kaže da su sindikati ukazali predstavnicima MMF-a da postoje očigledni dokazi da se značajan deo budžeta neracionalno troši i da u državnoj kasi ima novca za povišice plata budžetskih korisnika i penzija.

"I u slučaju da prihodi budžeta u 2011. godini budu u planiranim iznosima moguće su povišice plata veće nego što je ranije dogovoreno sa MMF-om", istakao je Erdelji i dodao da su se sindikati složili sa ocenom Misije MMF-a o neophodnosti reforme javnog sektora.

Kako nam je potvrdio Erdelji, novi pregovori sindikata prosvete sa ministrom Žarkom Obradovićem i ministarkom finansija Dianom Dragutinović zakazani su za petak, i on očekuje da konačno bude postignut dogovor o obustavi štrajka u školama. Ministar prosvete Srbije Žarko Obradović je rekao da će u petak, 18. februara, zajedno sa ministarkom finansija Dianom Dragutinović razgovarati sa sindikatima prosvete i da očekuje da konačno bude postignut dogovor o obustavi štrajka u školama.

Predsednik Granskih sindikata prosvetnih radnika "Nezavisnost" Tomislav Živanović je rekao da taj sindikat nije bio pozvan na razgovore sa Misijom MMF-a.

"Pozvani su samo 'vladini' sindikati koji nemaju reprezentativnost i koje je lako ubediti da nema novca za povišice plata prosvetnim radnicima", naveo je Živanović i istakao da sindikat Nezavisnost ne odustaje od štrajka.

Tri reprezentativna sindikata prosvete odlučila su da nastave štrajk skraćenjem časova jer na razgovoru u Ministarstvu finansija nije prihvaćen njihov zahtev da se plate u prosveti u 2010. godini povećaju 20 odsto.

A do tada, ministastvo finansija će primiti i medicinske radnike koji su najavili štrajk za kraj februara. Njihova sindikalna predstavnica Branislava Plančak podseća da oni na već odobrenih sedam odsto povećanja plata, traže još toliko.

"Mi smo u našim zahtevima bili skromni, tražimo samo sedam odsto povećanja. Očekujemo da će naši zahtevi biti ispunjeni, mislimo da to nije puno. Što se tiče ostalih zahteva videćemo. Trebalo je da nam se isplate jubilarne nagrade, da dođe do korekcije koeficijenata. Verovatno to sada neće biti moguće, ali barem ovaj zahtev za povećanje plata će biti ispunjen", kaže Plančakova.
U danu za „razgovore o sindikalnim problemima“ sa nadležnima u ministartsvu finansija i MUP-a sastaće se predstavnici dva reprezentativna policijska sindikata. Oni će razgovarati o usaglašavanju Posebnog kolektivnog ugovora policajaca.

Inače, Nezavisni sindikat policije je, po potpisivanju prokotola za poboljšanje materijalnog položaja i uslova rada, okončao zakonsku obustavu rada koja je trajala od 3. februara.

Nije poznato da li se misli na štrajkove kada se kaže predostrožnost, ali upravo iz tog razloga bi Srbija, posle završetka postojećeg stend baj aranžmana sa MMF-om, trebalo da uđe u novi, ponovio je stav guvernera Dejana Šoškića, viceguverner centralne banke Bojan Marković.

On, naime smatra da Srbija treba da nastavi aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) iz predostrožnosti.

Marković je kazao da je jako bitna kontrolna uloga MMF-a kao i činjenica da bi u slučaju nekih nepredviđenih okolnosti Srbija u svakom trenutku mogla da povuče novac.

"MMF u slučaju Srbije ima pozitivnu ulogu što smanjuje neizvesnosti i smanjuje srpsku premiju rizika. Zato je za strane investitore, u slučaju kada ima malo stranih ekonomskih stručnjaka koji se bave Srbijom, jako bitna kontrolna uloga MMF-a", kazao je Marković.

On je dodao da je dobro da Srbija nastavi aranžman sa MMF-om iz predostrožnosti, ne zato što joj je toliko potreban novac već zato što bi u slučaju nekih nepredviđenih okolnosti imala mogućnost da u svakom trenutku povuče novac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

1 d

Podeli: