Dinkić: Gorenje zapošljava Zaječar

Kompanija Gorenje izgradiće u Zaječaru fabriku za montažu veš i mašina za sušenje veša, u kojoj bi trebalo da zaposliti najmanje 300 radnika,

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 24.01.2011.

14:43

Default images

Gorenje je najavilo da će početi realizaciju investicije u Zaječaru u roku od dvanaest meseci od zaključivanja svih obavezujućih ugovora, kako bi za tri godine u novoj fabrici bilo zaposleno 300 radnika.

"Kompanija Gorenje je danas zvanično objavila da želi da gradi treću fabriku u Srbiji, za proizvodnju veš mašina i mašina za sušenje veša u Zaječaru. Ta firma je zainteresovana da u narednom periodu zaposli 300 radnika i mislim da je ovo veoma važna investicija s obzirom da je reč o istočnoj Srbiji, iz koje mladi odlaze u razvijenije gradove", kaže ministar ekonomije Mlađan Dinkić.

Dinkić je ukazao da su višemesečni pregovori Gorenja sa Ministarstvom ekonomije doveli do konkretnih rezultata i najavio da bi do kraja ove nedelje trebalo da se potpiše Sporazum sa tom slovenačkom kompanijom o investiciji u Zaječaru. "Sa dolaskom Gorenja mislim da ćemo napraviti preokret u istočnoj Srbiji, kao što smo u Šumadiji napravili sa dolaskom 'Fijata'", rekao je Dinkić i naveo da je Ministarstvo spremno da u potpunosti podrži realizaciju te investicije.

On je podsetio da do sada u Zaječaru nije bilo ozbiljnih investicija i da je taj grad zajedno sa još nekoliko mesta u Srbiji proglašen oblašću od posebnog značaja za razvoj industrije u našoj zemlji.

"Ovo je dobra vest jer će 90 odsto ove proizvodnje ići u izvoz", kazao je on i naveo da je Gorenje već prisutno u Staroj Pazovi gde proizvodi bojlere i u Valjevu u kome ima svoju fabriku frižidera i zamrzivača.

Gorenje bi u Zaječaru trebalo da kupi fabriku Porcelan u stečaju, čije su hale trenutno prazne.

Industrijski kompleks u Zaječaru obuhvata dve hale od ukupno 18.000 kvadratnih metara, koje se nalaze na 14 hektara zemljišta.

Planirana početna investicija procenjuje se na približno 2,9 miliona evra.

U Zaječaru se takođe planira organizovanje proizvodnje kupaoničkih umivaonika iz veštačkih masa, koje preduzeće kćerka Gorenje Notranja oprema (Gorenje Unutrašnja oprema) sada proizvodi u Šoštanju, u okviru proizvodnog programa „Kupatila". Proizvodnja umivaonika na ovoj lokaciji nije više moguća zbog nerentabilnosti.

Preseljenjem dela proizvodnog programa „Kupatila" u Srbiju, broj zaposlenih preduzeća"Gorenje Unutrašnja oprema u Šoštanju, u drugoj polovini godine prema predviđanjima smanjiće se sa sadašnjih 132 na približno 50 zaposlenih. U skladu sa dosadašnjom praksom, Gorenje će uložiti maksimalne napore da obezbedi zaposlenje viška radnika iz Šoštanja unutar Gorenje Grupe.

Lokacija u Zaječaru nudi takođe mogućnost proizvodnje komponenata i širenja delatnosti Gorenje Grupe na području ekologije, u skladu sa strateškim planom grupacije da postane vodeći ponudjač celovitih usluga zbrinjavanja otpada u jugoistočnoj Evropi.

Odluka o investiciji u Zaječar u Gorenju je doneta u skladu sa strateškim smernicama koje predviđaju delimičnu internacionalizaciju proizvodnje, odnosno preseljenje proizvodnje artikala iz nižih cenovnih grupa u troškovno pogodnije države, te zadržavanje proizvodnje artikala s višom dodatom vrednosti u Sloveniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: