Direktor Jata: Ne podnosim ostavku

Generalni direktor "Jat ervejza" Srđan Radovanović obratio se medijima otvorenim pismom.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 03.12.2010.

14:34

Default images

On navodi da je pismo napisao, "kao odgovor na orkestriranu medijsku kampanju koja traje mesecima, a svoj vrhunac dostigla je u poslednjih nedelju dana i koja je usmerena protiv Jat ervejza, rukovodstva srpskog nacionalnog avioprevoznika i njega lično, kao generalnog direktora". Pismo prenosimo u celosti.

"Otvoreno pismo medijima Srđana Radovanovića, generalnog direktora Jat ervejza

Poštovani,

Kao odgovor na orkestriranu medijsku kampanju koja traje mesecima, a svoj vrhunac dostigla je u poslednjih nedelju dana i koja je usmerena protiv Jat ervejza, rukovodstva srpskog nacionalnog avioprevoznika i mene lično, kao generalnog direktora, odlučio sam da se ovim putem obratim medijima, kako bi najšira javnost bila upoznata sa pravim stanjem stvari u Jat ervejzu.

- Nije tačno da u poslednjih godinu i po dana nisu ostvareni dobri poslovni rezultati. Ovi rezultati daleko su bolji od rezultata koje su imala prethodna rukovodstva, koja su dovela kompaniju duboko u provaliju. Najveći broj dugova nije sada nastao, već su ih stvarila ranija rukovodstva. Nije lako popraviti nešto što je razgrađivano i potkradano decenijama, ali smo u tome u velikoj meri uspeli uprkos manjem broju aviona, oštroj tržišnoj kokurenciji i primeni pravilnika o otvorenom nebu.

- Nije tačno da planiramo da otpuštamo pilote – oni su jedna od najvećih vrednosti nacionalnog avioprevoznika.

- Nije tačno da Jat ervejz radi po programu koji nije odobrila Vlada Srbije, pošto su sve naše aktivnosti sprovođene u saradnji i koordinaciji sa Vladom, kojoj smo zahvalni na podršci i pomoći u revitalizaciji kompanije.

- Nije tačno da će bilo ko zapleniti JATove avione, letovi za Dubai obavljaju se normalno, po uobičajenom redu vožnje, pisanja o takvoj opasnosti su besmislica.

- Nije tačno da JAT ervejz nikome ne plaća račune. Svoje dugove izmirujemo, sa zakašnjenjem koje je nažalost uobičajeno u mnogim kompanijama i mnogim porodicama u Srbiji.

- Nisu tačne špekulacije o nepotrebnim nabavkama automobila ili laptop računara, niti ima bilo kakvog smisla tvrdnja o mom nepotrebnom putovanju u Australiju, gde je održana svetska konferencija o slotovima, na kojoj je JAT morao biti prisutan.

- Nisu tačne banalnosti o đakuziju u prostorijama JATa na aerodromu, o isključenju struje i vode, o nepotrebnom angažovanju PR agencija, o nestalim parama za sindikat. Nisu tačne, ali su atraktivne za visoke tiraže novina i pogodne za cilj inspiratora kampanje : uništenje JAT ervejza.

- Nije tačno da sam napisao ostavku na mesto generalnog direktora JATa niti da nameravam da to učinim.

___________________________________________________

- Tačno je da ćemo dobiti investicioni kredit od 51,5 miliona evra, što jasno govori o poverenju koje nam ukazuju poslovne banke koje će obezbediti sredstva i države koja je dala garancije za taj kredit.

- Tačno je da smo otpočeli sa preseljenjem u skroman prostor na Aerodromu „Nikola Tesla“.

- Tačno je da ulažemo u marketing, što je neophodno na potpuno liberalizovanom tržištu na kome se takmičimo sa tridesetak aviokompanija, kako bismo jasnije predstavili naše prednosti i tako zadržali postojeće i privukli nove putnike.

- Tačno je da smo, usled kašnjenja investicionog kredita, razvojne projekte morali da finansiramo iz tekućih prihoda, što je napravilo zastoj u isplatama našim poveriocima. Reč o manjem zastoju, koji će biti brzo prevaziđen aktiviranjem svih naših kapaciteta, što će omogućiti sredstva iz investicionog kredita.

- Tačno je da očekujemo bolje poslovne rezultate koji će omogućiti da vratimo i ranije pomenuta stara dugovanja, koja su napravila rukovodstva kompanije godinama unazad.

Glavni cilj medijske kampanje protiv JATa, u kojoj je laž postala istina, jeste da se javnost dovede u zabludu i da se stvori slika da je poslovna politika rukovodstva Jat ervejza u poslednjih godinu i po dana, od mog dolaska na čelo kompanije, bila neuspešna.

Ostaviću bez odgovora samo jedno pitanje i ponuditi mogućnost svakome da sam donese zaključak: kako se to vremenski pogodilo da hajka protiv kompanije, mojih saradnika i mene lično, krene baš kad Jat ervejzu treba da bude uplaćen veliki novac na ime kredita ?

Da li se možda radi o tome da bi neko da ovaj kretit potroši drugačije od strogo predviđene namene koje je projektovalo ovo rukovodstvo i na osnovu toga steklo poverenje banaka i vlade Srbije koja je garant kredita?

Duboko sam ubeđen da će propasti napori svih onih koji bi želeli da Jat ervejz nestane jer su im namere nečasne, a metodi prljavi.

Koristim priliku da pozovemm unutrašnju kontrolu, koja se učestalo pominje po medijima ovih dana, ali i sve nadležne državne organe da što je pre moguće provere sve aspekte poslovanja Jat ervejza, kako bi se konačno razgovaralo argumentovano i kako bi se dokazalo da sadašnje rukovodstvo nacionalnog avioprevoznika ništa ne krije i ničega se ne stidi.

Uz ovo pismo dostavljam vam i pismenu podršku koju sam dobio od svih članova Izvršnog odbora JAT Ervejza.

Zahvaljujem se kolegama koji veruju u moj rad i zajednom samnom čine napore da JAT Ervejz što pre postane moderna i profitabilna avio kompanija.

S poštovanjem,

Srđan Radovanović, generalni direktor Jat ervejza"

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

1 d

Podeli: