Država odlučna protiv korupcije

Vlada Srbije i republički parlament rešeni su da stanu na put problemu korupcije, koja predstvalja smetnju na evropskom putu Srbije.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 10.11.2010.

18:25

Default images

Komentarišući najnoviji izveštaj Evropske komisije o napretku zemalja koje teže članstvu u EU, predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović je ukazala da su državni organi odlučni da se izbore sa problemom korupcije.

Ona je podsetila da je parlament doneo set antikorupcijskih zakona, čime je nadležnim institucijama, između ostalih i Agenciji protiv korupcije, omogućio da efikasno rade svoje posao. Predsednica Saveta za borbu protiv korupcije Verica Barać je istakla da se u godišnjem izveštaju Evropske komisije jasno vidi da je korupcija jedna od glavnih smetnji u unutrašnjem poretku Srbije, kao i na njenom putu ka EU.

U tom izveštaju su, prema njenim rečima, dati i putokazi za izgradnju institucionalnog sistema na duži rok, ali da taj proces, na žalost, u Srbiji još uvek nije počeo.

"U Srbiji se donose zakoni koji su deo partijske trgovine, a onda se na osnovu loših i neusklađenih zakonskih rešenja formiraju institucije sa partijskim kadrom, kojima rukovodi vlada, a koje bi trebalo da budu nezavisne", kazala je Barać.

Sa time se slaže i "Transparentnost Srbija", iz koje su poručili da izveštaj EK treba shvatiti kao ozbiljno upozorenje da Evropa brižljivo prati usvajanje antikorupcijskih zakona, njihovu primenu, ali i odnos izvršne i zakonodavne vlasti prema nezavisnim državnim organima.

U izveštaju EK su, prema shvatanju "Transparentnosti Srbija", dobro uočeni i mnogi propusti u antikorupcijskoj borbi, ali i evidentirani odredjeni pozitivni pomaci, sa, ipak, ograničenim efektom na borbu protiv korupcije.
Predsednik te organizacije Vladimir Goati je rekao da u Srbiji nema političke volje za sprovođenje donetih antikorupcijskih zakonskih rešenja, ukazavši i da pojedini zakoni podstiču korupciju.

Prema njegovim rečima, Srbija je u periodu od 2000. do 2007. godine napravila izvestan napredak donoseći potrebna zakonska rešenja, ali poslednjih godina stagnira, pre svega, zbog odsustva političke volje za primenu usvojenih zakonskih rešenja.

Za građane i za vlast bi, prema oceni "Transparentnosti Srbija" bilo "daleko bolje da se ne čeka na izveštaje iz Brisela kako bi se rešili problemi", na koje su Vladi i parlamentu pravovremeno ukazali nezavisni antikorupcijski organi, stučna javnosti i nevladine organizacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

10 h

Podeli: