Za pušenje na poslu milionska kazna

Ako se novi zakon o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu zaista bude poštovao, nepušačima u Srbiji će posle decenija torture konačno svanuti.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 25.09.2010.

00:12

Default images

Naime, od 11. novembra pušači će biti proterani iz radnog prostora, obrazovnih i ustanova kulture, sportskih i tržnih centara, delimično i iz restorana...

Dr Srmena Krstev, predsednica Republičke stručne komisije za prevenciju pušenja, kaže da je predviđena potpuna zabrana pušenja na svim radnim i javnim mestima, uključujući i hodnike, liftove, čekaonice.

Zakon predviđa i izuzetke, pa je na određenim radnim mestima, kao što su banke, na primer, dozvoljeno obezbediti posebnu prostoriju za pušenje koja mora biti obeležena i sa posebnom ventilacijom. "Takav prostor za pušače neće smeti da postoji u objektima državne i lokalne samouprave, u zdravstvenim ustanovama, školama, gde neće smeti da se puši ni u dvorištima. Potpuna zabrana važiće i za sportske i tržne centre, sve objekte za proizvodnju, kontrolu i promet lekova, za smeštaj i promet namirnica, u objektima društvene ishrane kao što su studentske menze, u medijima...", navodi dr Srmena Krstev.

Posebna priča su ugostitelji. Poučeni velikim problemima u Hrvatskoj, srpski kreatori novog zakona su se potrudili da i njima izađu u susret. Tako će objekti manji od 80 kvadrata moći da se opredele da li će biti pušački ili nepušački, dok će oni veći morati bar polovinu prostora da dodele nepušačima. I u hotelima mora biti naznačeno koje su sobe za pušače. Novina je da će pušenje biti zabranjeno u tržnim centrima, uključujući i kafiće u njima.

"Ne očekujemo ozbiljne probleme od 11. novembra. Mislim da će biti dovoljno da se kazni nekoliko firmi i ostalima će to biti upozorenje", kaže dr Srmena Krstev.

U firmama kažu da su u potpunosti spremni za primenu novih zakonskih rešenja i da je pušenje u većini objekata već zabranjeno.

"U našim prodajnim objektima je pušenje već sada u potpunosti zabranjeno. Drugim rečima, naši radnici ako žele da zapale cigaretu mogu to učiniti samo napolju, dok u poslovnim prostorijama postoji posebna kancelarija u kojoj je dozvoljeno pušenje. U svakom slučaju, ako i to bude zabranjeno, i to ćemo ispoštovati", priča Vesna Žabić, portparolka „Delta Maksija“.

Najviše otpora u Hrvatskoj

Otpora je bilo i u susednim zemljama, najviše u Hrvatskoj. Tamo je zakon o zabrani pušenja uveden prošle godine, nakon čega su se žestoko pobunili ugostitelji. Ipak, od marta ove godine ponovo je uvedena jaka zabrana pušenja.

U Sloveniji je ova priča tekla bez problema i pušenje je zabranjeno svuda. Poput Hrvatske, dosta problema ima i u Grčkoj, gde doneti zakon nisu sprovodili, pa se sad čeka novi zakon.

"Najprijatnije iznenađenje za mene je sprovođenje ovog zakona u Turskoj, gde je obučen veliki broj inspektora i pušenje je zabranjeno gotovo svuda", navodi dr Srmena Krstev.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

125 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

22 h

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

15 h

Podeli: