Srbiji nedostaju IT stručnjaci

Rektor Beogradskog univerziteta Branko Kovačević kaže da Srbija godišnje dobija oko hiljadu diplomiranih IT stručnjaka, ali da je to malo, jer su potrebe veće.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 09.09.2010.

17:18

Default images

Osim toga, mnogi koji su diplomirali na tehničkim fakultetima i dalje odlaze u inostranstvo, kazao je Kovačević i dodao da oko 70.000 stručnjaka iz Srbije, u čije obrazovanje je uloženo oko 12 milijardi dolara, živi i radi u inostranstvu.

Miloš Bugarin predsednik Privredne komore Srbije je primetio da bi stvaranjem povoljnijih uslova za IT sektor, moglo da se zadrži u zemlji mnogo kvalitetnih mladih ljudi i čak ostvare značajna sredstva od izvoza kvalitetnog softvera i informatičkih usluga.

Elektronska trgovina je nerazvijena, a ona bi mogla da podstakne veći razvoj nekih privrednih delatnosti. Problem su složene procedure i neprimereno velike dažbine, a što pokazuje nerazumevanje nadležnih organa i deluje destimulativno.

Prof. dr Veljko Milutinović je kazao da iz godine u godinu ima sve više naučnih projekata iz oblasti IT-a i da su u tome posebno uspešni Institut Mihajlo Pupin, Institut za fiziku, Erikson Srbija i Elektrotehnički fakultet.

Profesor Milutinović smatra da Beogradski univerzitet uz upotrebu poznatih mehanizama koji omogućavaju veću naučnu produktivnost, može uskoro da se nadje na Šangajskoj listi najboljih univerziteta na svetu. U ovom trenutku veći problem predstavlja ocenjivanje društvenih fakulteta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

89 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

12 h

Podeli: