Autoput do CG krenuo iz Nepričave

U selu Nepričava kod Lajkovca danas je ozvaničen početak radova na delu autoputa Beograd-južni Jadran, od Uba do Lajkovca.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 29.07.2010.

00:46

Default images

Deonica Ub-Lajkovac dugačka je 12,6 kilometara i na njoj će biti izgradjeno 12 mostova. Iz državnog budžeta je za radove izdvojeno 73 miliona evra.

Radove izvodi konzorcijum domaćih firmi u kojem su Preduzeće za puteve (PZP) Beograd, beogradski Planum i Putevi Užice. Planirano je da na projektu radi više od hiljadu radnika, a rok za završetak posla je 17 meseci.

Autoput, širine 28 metara imaće četiri vozne i dve zaustavne trake. Deonica od Uba do Lajkovca imaće 12 mostova - osam montažnih i četiri livena na licu mesta, ukupne dužine oko dva kilometra, biće ugrađeno više od 64.000 kubika betona. Autoput se gradi po strogim evropskim standardima kvaliteta i zaštite životne sredine. Na ovoj deonici biće podignuto i 10 zidova za zaštitu od buke.

U Nepričavi će biti i ukrštanje buduće obilaznice oko Lajkovca sa petljom za uključenje magistralnog puta Valjevo-Beograd na autoput Beograd-južni Jadran. U tri lajkovačka sela, kroz koja prolazi trasa autoputa, završena je eksproprijacija zemljišta u dužini od jednog kilometra, a poslovi će biti nastavljeni na još tri kilometra.

Autoput u opštini Ub će ka Lajkovcu proći kroz četiri sela u dužini od osam kilometara, a do sada je uređeno oko dva kilometra zemljišta za izgradnju njegove buduće trase. U toj opštini će zbog izgradnje autoputa Beograd-južni Jadran, od Uba do Lajkovca, morati da budu iseljena i pojedina domaćinstva u selu Ruklade, što poskupljuje i otežava eksproprijaciju.

Ar zemlje plaća se od 100 do 300 evra zavisno od toga da li je u pitanju poljoprivredno ili građevinski izgrađeno zemljište. Tu cenu plaća i RB Kolubara za potrebe širenja površinskih kopova uglja.

Ratomir Todorović, direktor Planuma kaže da će zahvaljujući angažovanju na gradnji prve deonice budućeg autoputa od Uba do Lajkovca biti uposleno više od polovine radnika preduzeća u konzorcijumu. Postoji mogućnost i da na određenim poslovima bude angažovana i mehanizacija pojedinih lokalnih firmi.

"Izgradnja jedne od najvećih i najvažnijih investicija u Srbiji, autoput Beograd - južni Jadran, kreće iz Lajkovca i Uba i to je izuzetno bitno za ravnomerni regionalni razvoj kog nema bez kvalitetnih saobraćajnica", rekao je Dušan Živanović, predsednik opštine Lajkovac.

On kaže da "autoput ne znači samo bolju saobraćajnu povezanost, već i nova radna mesta. Zbog značaja ove investicije, opštine Lajkovac i Ub dale su maksimalni doprinos, naročito u poslovima eksproprijacije zemljišta, da radovi počnu u planiranom roku".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: