Tedeski:Firme iz HR jače od srpskih

Hrvatske kompanije su jače od srpskih, kaže Emil Tedeski odgovarajući na pitanje zašto srpske kompanije ne mogu da posluju u Hrvatskoj.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.07.2010.

18:32

Default images

On je rekao da ekonomija koja je jača obično ima suficit u odnosu na onu koja je slabija, objašnjavajući podatak da čak 200 hrvatskih kompanija radi u Srbiji.

"To znači da su u poslednjih 10 godina hrvatske kompanije kapitalno jače od mnogih iz Srbije, odnosno da su slovenačke jače od hrvatskih, a srpske od onih iz BiH", rekao je vlasnik Atlantik grupe.

Prema njegovim rečima, postoje neki administrativni problemi pri investiranju, ali to se ne odnosi samo na investicije iz Srbije već na ukupne investicije, i iz Holandije, SAD ili Rusije.

"I to treba menjati. Tako da frustracija koju pominjete, koju možda nosi neki privrednik iz Srbije, nije realna. Naša kompanija, na primer, odlično saradjuje s Deltom. Ko brani Miškoviću da kupi neki lanac u Hrvatskoj? Niko mu ne brani", rekao je Emil Tedeski.

Tedeski, vlasnik hrvatske Atlantik grupe, koja je nedavno kupila najveću slovenačku prehrambenu kompaniju Droga Kolinska u čijem sastavu su i srpski Soko Štark, Grand prom i Palanački kiseljak, kaže „da će se sada ’smoki’ i ’bananica’ bolje prodavati na svim tržištima“.

Govoreći o proizvodima, on je rekao sa su to čuveni brendovi. „Tu pre svega mislim na ’smoki’ koji je sinonim za celu kategoriju flipsa. Isto tako veliki potencijal imaju i ’bananica’, ’najlepše želje’ i ’svit’. Što se tiče ’grand kafe’ ona je neprikosnoveni lider u Srbiji, BiH, Makedoniji i Crnoj Gori. Palanački kiseljak ima svoju logiku, primarno kao mesto gde se puni ’kokta’ za srpsko tržište“, kaže on.

On je naveo da Atlantik grupa ima u planu dodatna ulaganja u Soko Štark koja će biti "sigurno između četiri i pet miliona evra".

"Atlantik grupa, kao vodeći proizvođač hrane za sportiste u Evropi, proizvodi godišnje između 70 i 80 miliona energetskih pločica 'multipauer'. Smatramo da u Soko Štarku možemo da napravimo jednu liniju za takve proizvode", rekao je Tedeski.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Prijateljska zemlja" ne želi rusko – već američko

Turska je u pregovorima sa američkim energetskim divom ExxonMobilom oko ugovora vrednog više milijardi dolara za kupovinu tečnog prirodnog gasa (LNG), u nastojanju da smanji svoju zavisnost od ruske energije, navodi se u izveštaju Fajnenšel tajmsa.

22:24

29.4.2024.

1 d

Podeli: