Ponedeljak, 19.07.2010.

18:32

Tedeski:Firme iz HR jače od srpskih

Hrvatske kompanije su jače od srpskih, kaže Emil Tedeski odgovarajući na pitanje zašto srpske kompanije ne mogu da posluju u Hrvatskoj.

Izvor: Press

Tedeski:Firme iz HR jaèe od srpskih IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

15 Komentari

Sortiraj po:

marko

pre 13 godina

Nista bolje ne moze zamutiti pogled kao mrznja. Tako dodjosmo do velikih saznanja o znacaju i poretku trzista, a poretku drzava i regija itd. Cinjenice slabo idu kad treba odbraniti svoj nakaradan stav.

Spectator

pre 13 godina

@Krik besnog pileta, srpski proizvodi ce se bolje prodavati u Hr, zato sto ce ih Atlantic bolje pozicionirati u regalima marketa i sto ce ih svojim agresivnim marketingom promovirati. Inace, Atlantic je listan na Zagrebackoj burzi, podnosi kvartalno izvjesca, a za ovu akvizaciju se nece puno zaduziti, jer ima cca. 50 mio. € svog privatnog kapitala, jedan dio ce dobiti prodajom udjela u Atlanticu, EBRD-u i DEG (Njemackoj razvojnoj banci), tako da ce g. Tedeschiju u Atlanticu ostati 51% dionica, a za ostali dio ga prate talijanske banke . Summa summarum, kompanija Atlantic radi transparetno, stvara solidnu dobit i sigurno bi mogla sluziti za primjer drugim kompanijama iz ove regije.
Kad bi Delta Holdig bio izlistan na burzi, onda bi se tek vidjelo pravo stanje stvari, koje su mu obaveze prema dobavljacima, koje prema kreditorima i po kojim kondicijama…i tek bi tada imali stvarnu sliku kompanije. Pevec je previse brzo rastao, a nije imao adekvatan management, on sam nije bio dorastao situaciji, zato je ostao bez svega, lezi skupa sa zenom u zatvoru, a stecajni upravitelj je na dobrom putu, da udahne firmi novi zivot na realnim osnovama. Tako je to od kada postoji trzisna utakimica: netko gubi a netko dobija. Naravno svi bi htjeli biti u ovoj zadnjoj grupi.

nn

pre 13 godina

Hehee slab je atlantik i hrvatsko trzizte za Srpske proizvode.Kras ili podravka su nista za srpske proizvode nama treba zapadno trziste i verovatno ce atlantic kao droga sve to preprodati nekom stranom lancu ali ce zato zaraditi par desetina mila.

miki

pre 13 godina

Razlog ne ulaganja firmi iz SRbije je cisto politicki,jer se u HR vrsi tihi bojkot i srpskih proizvoda a da ne pricamo za investicije.Ovaj hr tajkun je lepo rekao sada ce Smoki ici svuda,znaci i u Hr! A sto do sada nije mogao?! Pa zato jer je bio SRb proizvod,a sada ce biti HR...Ja ga svakakako necu kupovati vise!

Lukan

pre 13 godina

@ bijesni pile

Smoki i bananica će se bolje prodavati jer su sad u vlasništvu firme koja je najveći distributer proizvoda u regiji. Eto zašto.

Delta ne može kupiti ništa u Hrvatskoj jer propada, kaj ne čitate vijesti da je Mišković prodaje? Inače Delta ima za oko 700 milijuna eura manje prihode od Todorićevog Agrokora. Todorić će isto brzo otići u povijest, ne brinite komšije. Taj je dužan ko Grčka.

Krik besnog pileta

pre 13 godina

@mario
Ej, druže, nemoj piti kad dolaziš na naš forum, ovde je alkohol zabranjen. Ko li vam je trošio te vaše pare od turizma kad ste onda bili drugi, a i sad ste? I zašto sada kad ih sami trošite ne preteknete Sloveniju? I još nešto (pošto vidim da si savladao obalu, ali ti kontinentalna geografija malo škripi) - Vojvodina je deo SRB isto kao što je Istra deo HR. Nema na čemu.

Goran

pre 13 godina

Neko reče: Slovenačka privreda je bolja od hrvatske, a hrvatska od srpske.
Pa zašto onda slovenci pukoše (mislim na Drogu Kolinsku), a srpske firme su imale dobre rezultate.

To dali su neke firme jake ili ne to u današnjem vremenu nema nikakve veze, svi koji igraju znaju i da se preigraju videti primer Peveca.

Prednost hrvatskih firmi je samo u boljem kreditinom rejtingu pa time i hrvatske firme lakše dolaze do kredita, ali kako te pare treba i vratiti videćemo da li će Atlantic u vremenu krize naći pare do Novembra i ako nađe da li će u periodu od 5 godina zašiveti njegova vizija razvoja.

Ja lično ne vidim da razvoj domaćih marki može da poraste za više od 10%.

Što se komentara o prodaji Delte tiče meni to više liči na prodaju većinskog paketa i ostajanje u igri po sistemu Delata Generali.

Da li neko razmišlja da Delta može da proda Maxi a da tim parama i plus još po nešto kupi Ideju.

Da li neko može da razmisli da tim parama može da pokupuje akcije telekoma ili NIS-a.

Da li neko može da vidi Deltu kao velikog igrača sa strujom i hidro i termo elektranama, ili pak glavnog investitora bugarske atomske centrale.

Da li neko može da vidi Deltu kao firmu koja ima u perspektivi veći akcionarski paket u Hondi, ili Fiatu.

Da li neko može da shvati da je on sa parama preko Delevare i Kipra i budućih investicionih fondova u mogućnosti da kupi npr Imlek.

Da li neko zna Šta trenutno firma Delta radi u Rusiji.

Da li neko zna da li taj budući investicioni fond može da kupi neke mlekare u Brazilu, neki drugi lanac u Turskoj, neki lanac u Ukrajni,... koji nisu dostigli neki svoj maksimum?

Pitanje dali je neko pukao to je magla?

Pitanje je gde pare idu dalje?

Tadeski je dobar menadžer samo na srednjem nivou. Mnogo priča o marketingu i brendovima što je dužnost srednjeg menadžmenta da vodi brendove. Poreklo para korčulanca i trgovanje papirom je zanimljiva i duga priča koju može da vam priča i Mišković preko Avale-ade, ako hoće naravno.

No vratimo se na priču. Smoki, Bananice,Naj lepše želje... će se prodavati u Hrvatskoj, na primorju, a šta će biti sa Krašom,...

Zapravo tu leži oštrica noža ukoliko bude želeo da vrati pare moraće srpskim brendom da guši hrvatske brendove da bi našao mesto u hrvaskoj zdeli.

Voleo bi da svi koji nešto pričaju nastave da to rade ali da unesu i crv sumnje da nije sve onako kako je napisao a ono je obično pisano prizemno populistički.

Vlasnici para nisu nacionalisti već mundijalisti.

FeboZg

pre 13 godina

Koja Delta??Šta je Vama?Pa pročitajte dvije vijesti iznad ove da Miško prodaje sav biznis u Srbiji..Njegovo carstvo se urušava ko kula od karata..a mi ćemo vam kupit i Karnex za koji mjesec ako niste znali...taj srpski mentalitet..kao mi smo glavni dase je odumro odavno..pa vi niste glavni ni u svom dvorištu..kakva Bugarska,Hrvatska...koji bakrači..malo manje busanja u prsa a više rada i stvaranja novih vrijednosti..

mario

pre 13 godina

@Andrej Zato što Hrvatske firme dođu vanni lakše do kredita več firme iz Srbije.
Kada si več spomenuo Bugarsku i usporedio je sa Hrvatskom trebao si pogledati da je HR ispred nje.
Bane neki igraju u Jadranskoj ligi,a ni neznaju gdje je Jadran ili idu na Mediteranske igre a nemaju blage veze sa Mediteranom.
Zna se doro ko je gdje bio u ExYu i od koga se uzimalo gdje su završavale devize od Hr turizma i ko je bio nerazvijen.
Uvijek je redosljedio bio SLo,Hr,Vojvodina,SRB sviđalo se to nekom ili ne.

bane

pre 13 godina

To su gluposti. Srpske kompanije ne mogu da posluju ni u Hrvatskoj ni u Sloveniji zbog netržišnih barijera iza kojih stoji nacionalizam. Ne može se uopšteno reći da su srpske kompanije „slabe“. Ona kompanija koja je slaba neće ni ići u ekspanziju na nova tržišta. Ne može se reći da je napr. „Delta“ slaba. Ona je jača od bilo koje hrvatske kompanije na čelu sa kompanijom ovog Tedeskog. Pa „Delta“ već ima u vlasništvu najveći maloprodajni lanac u Bugarskoj koja je članica EU. U kojoj to zemlji EU ima sličnu poziciju neka hrvatska kompanija? Znači dobijamo još jednog „stručnjaka“ po receptu bivše Juge.
Ja ne volim da vidim ovde hrvatske i slovenačke kompanije a razlog je jedino to što one ne vladaju sa novim tehnologijama, nemaju savremeno upravljanje a ponajmanje pristup na svetsko tržište. Na koja će to nova tržišta plasirati robu Soko Štarka ova Atlantik grupa, baš me zanima. Atlantik grupa koja nije videla Atlantik nego Jarun. Sve će se to na kraju svesti na šablon iz stare Juge-dizanje dreke kako su eksploatirani dok obema rukama od nas uzimaju. Interesantno mi je to licemerje naših komšija. Javno pljuju po Srbiji i izjavljuju kako smo propali a tajno svi jedva čekaju da svoj kapital ubace na srpsko tržište. Prvo je počeo onaj Todorić pa sad evo i drugih. Oni imaju veliko poverenje u srpsku privredu, čak veće nego mnogi srpski investitori. Vrlo interesantno, zar ne.

Andrej

pre 13 godina

Pa su toliko slabe srpske da ne mogu prodavnicu (Delta) otvoriti u 4,5 milionskoj Hrvatskoj a mogu u duplo vecoj Bugarskoj?Moze u Srbiji primjera radi njegova firma koja posle spajanja sa Kolinskom, Starkom...koje je iz kredita kupila i koja sa sve njima ima obrt oko 600 mil eura a ne moze Delta koja ima obrt oko 2 milijarde eura u Hrvatskoj.Ili moze u Srbiji Nasice cement, recimo.I koje su to mocne Hrvatske firme sem Konzuma i, evo sad gospodinove firme, ovo ozbiljno pitam jer neznam ni jednu, a da nisu prodate strancima ili su u gubitcima?

Krik besnog pileta

pre 13 godina

Ova Hrvatska odiše duhom Vudstoka. Niko nikom ništa ne brani, svi se lepo slažu, popodne šetaju i beru cveće... Samo, hrvatske firme su ipak kupovale po Sloveniji, iako su, kako gospodin reče, slovenačke kompanije jače od njih. A zašto će se sada smoki i bananica prodavati bolje kad je firma hrvatska, nego pre dok je bila slovenačka ako tamo niko nikom ništa ne brani?

ficko

pre 13 godina

b-bila jednom jedna drzava do 5 oktobra i zvala se Srbija......A onda dosla golja i prodala veru za veceru....A ti narode vidi sta ces.Kraj!

Krik besnog pileta

pre 13 godina

Ova Hrvatska odiše duhom Vudstoka. Niko nikom ništa ne brani, svi se lepo slažu, popodne šetaju i beru cveće... Samo, hrvatske firme su ipak kupovale po Sloveniji, iako su, kako gospodin reče, slovenačke kompanije jače od njih. A zašto će se sada smoki i bananica prodavati bolje kad je firma hrvatska, nego pre dok je bila slovenačka ako tamo niko nikom ništa ne brani?

bane

pre 13 godina

To su gluposti. Srpske kompanije ne mogu da posluju ni u Hrvatskoj ni u Sloveniji zbog netržišnih barijera iza kojih stoji nacionalizam. Ne može se uopšteno reći da su srpske kompanije „slabe“. Ona kompanija koja je slaba neće ni ići u ekspanziju na nova tržišta. Ne može se reći da je napr. „Delta“ slaba. Ona je jača od bilo koje hrvatske kompanije na čelu sa kompanijom ovog Tedeskog. Pa „Delta“ već ima u vlasništvu najveći maloprodajni lanac u Bugarskoj koja je članica EU. U kojoj to zemlji EU ima sličnu poziciju neka hrvatska kompanija? Znači dobijamo još jednog „stručnjaka“ po receptu bivše Juge.
Ja ne volim da vidim ovde hrvatske i slovenačke kompanije a razlog je jedino to što one ne vladaju sa novim tehnologijama, nemaju savremeno upravljanje a ponajmanje pristup na svetsko tržište. Na koja će to nova tržišta plasirati robu Soko Štarka ova Atlantik grupa, baš me zanima. Atlantik grupa koja nije videla Atlantik nego Jarun. Sve će se to na kraju svesti na šablon iz stare Juge-dizanje dreke kako su eksploatirani dok obema rukama od nas uzimaju. Interesantno mi je to licemerje naših komšija. Javno pljuju po Srbiji i izjavljuju kako smo propali a tajno svi jedva čekaju da svoj kapital ubace na srpsko tržište. Prvo je počeo onaj Todorić pa sad evo i drugih. Oni imaju veliko poverenje u srpsku privredu, čak veće nego mnogi srpski investitori. Vrlo interesantno, zar ne.

Krik besnog pileta

pre 13 godina

@mario
Ej, druže, nemoj piti kad dolaziš na naš forum, ovde je alkohol zabranjen. Ko li vam je trošio te vaše pare od turizma kad ste onda bili drugi, a i sad ste? I zašto sada kad ih sami trošite ne preteknete Sloveniju? I još nešto (pošto vidim da si savladao obalu, ali ti kontinentalna geografija malo škripi) - Vojvodina je deo SRB isto kao što je Istra deo HR. Nema na čemu.

Andrej

pre 13 godina

Pa su toliko slabe srpske da ne mogu prodavnicu (Delta) otvoriti u 4,5 milionskoj Hrvatskoj a mogu u duplo vecoj Bugarskoj?Moze u Srbiji primjera radi njegova firma koja posle spajanja sa Kolinskom, Starkom...koje je iz kredita kupila i koja sa sve njima ima obrt oko 600 mil eura a ne moze Delta koja ima obrt oko 2 milijarde eura u Hrvatskoj.Ili moze u Srbiji Nasice cement, recimo.I koje su to mocne Hrvatske firme sem Konzuma i, evo sad gospodinove firme, ovo ozbiljno pitam jer neznam ni jednu, a da nisu prodate strancima ili su u gubitcima?

FeboZg

pre 13 godina

Koja Delta??Šta je Vama?Pa pročitajte dvije vijesti iznad ove da Miško prodaje sav biznis u Srbiji..Njegovo carstvo se urušava ko kula od karata..a mi ćemo vam kupit i Karnex za koji mjesec ako niste znali...taj srpski mentalitet..kao mi smo glavni dase je odumro odavno..pa vi niste glavni ni u svom dvorištu..kakva Bugarska,Hrvatska...koji bakrači..malo manje busanja u prsa a više rada i stvaranja novih vrijednosti..

mario

pre 13 godina

@Andrej Zato što Hrvatske firme dođu vanni lakše do kredita več firme iz Srbije.
Kada si več spomenuo Bugarsku i usporedio je sa Hrvatskom trebao si pogledati da je HR ispred nje.
Bane neki igraju u Jadranskoj ligi,a ni neznaju gdje je Jadran ili idu na Mediteranske igre a nemaju blage veze sa Mediteranom.
Zna se doro ko je gdje bio u ExYu i od koga se uzimalo gdje su završavale devize od Hr turizma i ko je bio nerazvijen.
Uvijek je redosljedio bio SLo,Hr,Vojvodina,SRB sviđalo se to nekom ili ne.

ficko

pre 13 godina

b-bila jednom jedna drzava do 5 oktobra i zvala se Srbija......A onda dosla golja i prodala veru za veceru....A ti narode vidi sta ces.Kraj!

miki

pre 13 godina

Razlog ne ulaganja firmi iz SRbije je cisto politicki,jer se u HR vrsi tihi bojkot i srpskih proizvoda a da ne pricamo za investicije.Ovaj hr tajkun je lepo rekao sada ce Smoki ici svuda,znaci i u Hr! A sto do sada nije mogao?! Pa zato jer je bio SRb proizvod,a sada ce biti HR...Ja ga svakakako necu kupovati vise!

Goran

pre 13 godina

Neko reče: Slovenačka privreda je bolja od hrvatske, a hrvatska od srpske.
Pa zašto onda slovenci pukoše (mislim na Drogu Kolinsku), a srpske firme su imale dobre rezultate.

To dali su neke firme jake ili ne to u današnjem vremenu nema nikakve veze, svi koji igraju znaju i da se preigraju videti primer Peveca.

Prednost hrvatskih firmi je samo u boljem kreditinom rejtingu pa time i hrvatske firme lakše dolaze do kredita, ali kako te pare treba i vratiti videćemo da li će Atlantic u vremenu krize naći pare do Novembra i ako nađe da li će u periodu od 5 godina zašiveti njegova vizija razvoja.

Ja lično ne vidim da razvoj domaćih marki može da poraste za više od 10%.

Što se komentara o prodaji Delte tiče meni to više liči na prodaju većinskog paketa i ostajanje u igri po sistemu Delata Generali.

Da li neko razmišlja da Delta može da proda Maxi a da tim parama i plus još po nešto kupi Ideju.

Da li neko može da razmisli da tim parama može da pokupuje akcije telekoma ili NIS-a.

Da li neko može da vidi Deltu kao velikog igrača sa strujom i hidro i termo elektranama, ili pak glavnog investitora bugarske atomske centrale.

Da li neko može da vidi Deltu kao firmu koja ima u perspektivi veći akcionarski paket u Hondi, ili Fiatu.

Da li neko može da shvati da je on sa parama preko Delevare i Kipra i budućih investicionih fondova u mogućnosti da kupi npr Imlek.

Da li neko zna Šta trenutno firma Delta radi u Rusiji.

Da li neko zna da li taj budući investicioni fond može da kupi neke mlekare u Brazilu, neki drugi lanac u Turskoj, neki lanac u Ukrajni,... koji nisu dostigli neki svoj maksimum?

Pitanje dali je neko pukao to je magla?

Pitanje je gde pare idu dalje?

Tadeski je dobar menadžer samo na srednjem nivou. Mnogo priča o marketingu i brendovima što je dužnost srednjeg menadžmenta da vodi brendove. Poreklo para korčulanca i trgovanje papirom je zanimljiva i duga priča koju može da vam priča i Mišković preko Avale-ade, ako hoće naravno.

No vratimo se na priču. Smoki, Bananice,Naj lepše želje... će se prodavati u Hrvatskoj, na primorju, a šta će biti sa Krašom,...

Zapravo tu leži oštrica noža ukoliko bude želeo da vrati pare moraće srpskim brendom da guši hrvatske brendove da bi našao mesto u hrvaskoj zdeli.

Voleo bi da svi koji nešto pričaju nastave da to rade ali da unesu i crv sumnje da nije sve onako kako je napisao a ono je obično pisano prizemno populistički.

Vlasnici para nisu nacionalisti već mundijalisti.

Spectator

pre 13 godina

@Krik besnog pileta, srpski proizvodi ce se bolje prodavati u Hr, zato sto ce ih Atlantic bolje pozicionirati u regalima marketa i sto ce ih svojim agresivnim marketingom promovirati. Inace, Atlantic je listan na Zagrebackoj burzi, podnosi kvartalno izvjesca, a za ovu akvizaciju se nece puno zaduziti, jer ima cca. 50 mio. € svog privatnog kapitala, jedan dio ce dobiti prodajom udjela u Atlanticu, EBRD-u i DEG (Njemackoj razvojnoj banci), tako da ce g. Tedeschiju u Atlanticu ostati 51% dionica, a za ostali dio ga prate talijanske banke . Summa summarum, kompanija Atlantic radi transparetno, stvara solidnu dobit i sigurno bi mogla sluziti za primjer drugim kompanijama iz ove regije.
Kad bi Delta Holdig bio izlistan na burzi, onda bi se tek vidjelo pravo stanje stvari, koje su mu obaveze prema dobavljacima, koje prema kreditorima i po kojim kondicijama…i tek bi tada imali stvarnu sliku kompanije. Pevec je previse brzo rastao, a nije imao adekvatan management, on sam nije bio dorastao situaciji, zato je ostao bez svega, lezi skupa sa zenom u zatvoru, a stecajni upravitelj je na dobrom putu, da udahne firmi novi zivot na realnim osnovama. Tako je to od kada postoji trzisna utakimica: netko gubi a netko dobija. Naravno svi bi htjeli biti u ovoj zadnjoj grupi.

Lukan

pre 13 godina

@ bijesni pile

Smoki i bananica će se bolje prodavati jer su sad u vlasništvu firme koja je najveći distributer proizvoda u regiji. Eto zašto.

Delta ne može kupiti ništa u Hrvatskoj jer propada, kaj ne čitate vijesti da je Mišković prodaje? Inače Delta ima za oko 700 milijuna eura manje prihode od Todorićevog Agrokora. Todorić će isto brzo otići u povijest, ne brinite komšije. Taj je dužan ko Grčka.

marko

pre 13 godina

Nista bolje ne moze zamutiti pogled kao mrznja. Tako dodjosmo do velikih saznanja o znacaju i poretku trzista, a poretku drzava i regija itd. Cinjenice slabo idu kad treba odbraniti svoj nakaradan stav.

nn

pre 13 godina

Hehee slab je atlantik i hrvatsko trzizte za Srpske proizvode.Kras ili podravka su nista za srpske proizvode nama treba zapadno trziste i verovatno ce atlantic kao droga sve to preprodati nekom stranom lancu ali ce zato zaraditi par desetina mila.

FeboZg

pre 13 godina

Koja Delta??Šta je Vama?Pa pročitajte dvije vijesti iznad ove da Miško prodaje sav biznis u Srbiji..Njegovo carstvo se urušava ko kula od karata..a mi ćemo vam kupit i Karnex za koji mjesec ako niste znali...taj srpski mentalitet..kao mi smo glavni dase je odumro odavno..pa vi niste glavni ni u svom dvorištu..kakva Bugarska,Hrvatska...koji bakrači..malo manje busanja u prsa a više rada i stvaranja novih vrijednosti..

bane

pre 13 godina

To su gluposti. Srpske kompanije ne mogu da posluju ni u Hrvatskoj ni u Sloveniji zbog netržišnih barijera iza kojih stoji nacionalizam. Ne može se uopšteno reći da su srpske kompanije „slabe“. Ona kompanija koja je slaba neće ni ići u ekspanziju na nova tržišta. Ne može se reći da je napr. „Delta“ slaba. Ona je jača od bilo koje hrvatske kompanije na čelu sa kompanijom ovog Tedeskog. Pa „Delta“ već ima u vlasništvu najveći maloprodajni lanac u Bugarskoj koja je članica EU. U kojoj to zemlji EU ima sličnu poziciju neka hrvatska kompanija? Znači dobijamo još jednog „stručnjaka“ po receptu bivše Juge.
Ja ne volim da vidim ovde hrvatske i slovenačke kompanije a razlog je jedino to što one ne vladaju sa novim tehnologijama, nemaju savremeno upravljanje a ponajmanje pristup na svetsko tržište. Na koja će to nova tržišta plasirati robu Soko Štarka ova Atlantik grupa, baš me zanima. Atlantik grupa koja nije videla Atlantik nego Jarun. Sve će se to na kraju svesti na šablon iz stare Juge-dizanje dreke kako su eksploatirani dok obema rukama od nas uzimaju. Interesantno mi je to licemerje naših komšija. Javno pljuju po Srbiji i izjavljuju kako smo propali a tajno svi jedva čekaju da svoj kapital ubace na srpsko tržište. Prvo je počeo onaj Todorić pa sad evo i drugih. Oni imaju veliko poverenje u srpsku privredu, čak veće nego mnogi srpski investitori. Vrlo interesantno, zar ne.

mario

pre 13 godina

@Andrej Zato što Hrvatske firme dođu vanni lakše do kredita več firme iz Srbije.
Kada si več spomenuo Bugarsku i usporedio je sa Hrvatskom trebao si pogledati da je HR ispred nje.
Bane neki igraju u Jadranskoj ligi,a ni neznaju gdje je Jadran ili idu na Mediteranske igre a nemaju blage veze sa Mediteranom.
Zna se doro ko je gdje bio u ExYu i od koga se uzimalo gdje su završavale devize od Hr turizma i ko je bio nerazvijen.
Uvijek je redosljedio bio SLo,Hr,Vojvodina,SRB sviđalo se to nekom ili ne.

Andrej

pre 13 godina

Pa su toliko slabe srpske da ne mogu prodavnicu (Delta) otvoriti u 4,5 milionskoj Hrvatskoj a mogu u duplo vecoj Bugarskoj?Moze u Srbiji primjera radi njegova firma koja posle spajanja sa Kolinskom, Starkom...koje je iz kredita kupila i koja sa sve njima ima obrt oko 600 mil eura a ne moze Delta koja ima obrt oko 2 milijarde eura u Hrvatskoj.Ili moze u Srbiji Nasice cement, recimo.I koje su to mocne Hrvatske firme sem Konzuma i, evo sad gospodinove firme, ovo ozbiljno pitam jer neznam ni jednu, a da nisu prodate strancima ili su u gubitcima?

ficko

pre 13 godina

b-bila jednom jedna drzava do 5 oktobra i zvala se Srbija......A onda dosla golja i prodala veru za veceru....A ti narode vidi sta ces.Kraj!

miki

pre 13 godina

Razlog ne ulaganja firmi iz SRbije je cisto politicki,jer se u HR vrsi tihi bojkot i srpskih proizvoda a da ne pricamo za investicije.Ovaj hr tajkun je lepo rekao sada ce Smoki ici svuda,znaci i u Hr! A sto do sada nije mogao?! Pa zato jer je bio SRb proizvod,a sada ce biti HR...Ja ga svakakako necu kupovati vise!

Goran

pre 13 godina

Neko reče: Slovenačka privreda je bolja od hrvatske, a hrvatska od srpske.
Pa zašto onda slovenci pukoše (mislim na Drogu Kolinsku), a srpske firme su imale dobre rezultate.

To dali su neke firme jake ili ne to u današnjem vremenu nema nikakve veze, svi koji igraju znaju i da se preigraju videti primer Peveca.

Prednost hrvatskih firmi je samo u boljem kreditinom rejtingu pa time i hrvatske firme lakše dolaze do kredita, ali kako te pare treba i vratiti videćemo da li će Atlantic u vremenu krize naći pare do Novembra i ako nađe da li će u periodu od 5 godina zašiveti njegova vizija razvoja.

Ja lično ne vidim da razvoj domaćih marki može da poraste za više od 10%.

Što se komentara o prodaji Delte tiče meni to više liči na prodaju većinskog paketa i ostajanje u igri po sistemu Delata Generali.

Da li neko razmišlja da Delta može da proda Maxi a da tim parama i plus još po nešto kupi Ideju.

Da li neko može da razmisli da tim parama može da pokupuje akcije telekoma ili NIS-a.

Da li neko može da vidi Deltu kao velikog igrača sa strujom i hidro i termo elektranama, ili pak glavnog investitora bugarske atomske centrale.

Da li neko može da vidi Deltu kao firmu koja ima u perspektivi veći akcionarski paket u Hondi, ili Fiatu.

Da li neko može da shvati da je on sa parama preko Delevare i Kipra i budućih investicionih fondova u mogućnosti da kupi npr Imlek.

Da li neko zna Šta trenutno firma Delta radi u Rusiji.

Da li neko zna da li taj budući investicioni fond može da kupi neke mlekare u Brazilu, neki drugi lanac u Turskoj, neki lanac u Ukrajni,... koji nisu dostigli neki svoj maksimum?

Pitanje dali je neko pukao to je magla?

Pitanje je gde pare idu dalje?

Tadeski je dobar menadžer samo na srednjem nivou. Mnogo priča o marketingu i brendovima što je dužnost srednjeg menadžmenta da vodi brendove. Poreklo para korčulanca i trgovanje papirom je zanimljiva i duga priča koju može da vam priča i Mišković preko Avale-ade, ako hoće naravno.

No vratimo se na priču. Smoki, Bananice,Naj lepše želje... će se prodavati u Hrvatskoj, na primorju, a šta će biti sa Krašom,...

Zapravo tu leži oštrica noža ukoliko bude želeo da vrati pare moraće srpskim brendom da guši hrvatske brendove da bi našao mesto u hrvaskoj zdeli.

Voleo bi da svi koji nešto pričaju nastave da to rade ali da unesu i crv sumnje da nije sve onako kako je napisao a ono je obično pisano prizemno populistički.

Vlasnici para nisu nacionalisti već mundijalisti.

Krik besnog pileta

pre 13 godina

Ova Hrvatska odiše duhom Vudstoka. Niko nikom ništa ne brani, svi se lepo slažu, popodne šetaju i beru cveće... Samo, hrvatske firme su ipak kupovale po Sloveniji, iako su, kako gospodin reče, slovenačke kompanije jače od njih. A zašto će se sada smoki i bananica prodavati bolje kad je firma hrvatska, nego pre dok je bila slovenačka ako tamo niko nikom ništa ne brani?

Krik besnog pileta

pre 13 godina

@mario
Ej, druže, nemoj piti kad dolaziš na naš forum, ovde je alkohol zabranjen. Ko li vam je trošio te vaše pare od turizma kad ste onda bili drugi, a i sad ste? I zašto sada kad ih sami trošite ne preteknete Sloveniju? I još nešto (pošto vidim da si savladao obalu, ali ti kontinentalna geografija malo škripi) - Vojvodina je deo SRB isto kao što je Istra deo HR. Nema na čemu.

Lukan

pre 13 godina

@ bijesni pile

Smoki i bananica će se bolje prodavati jer su sad u vlasništvu firme koja je najveći distributer proizvoda u regiji. Eto zašto.

Delta ne može kupiti ništa u Hrvatskoj jer propada, kaj ne čitate vijesti da je Mišković prodaje? Inače Delta ima za oko 700 milijuna eura manje prihode od Todorićevog Agrokora. Todorić će isto brzo otići u povijest, ne brinite komšije. Taj je dužan ko Grčka.

nn

pre 13 godina

Hehee slab je atlantik i hrvatsko trzizte za Srpske proizvode.Kras ili podravka su nista za srpske proizvode nama treba zapadno trziste i verovatno ce atlantic kao droga sve to preprodati nekom stranom lancu ali ce zato zaraditi par desetina mila.

marko

pre 13 godina

Nista bolje ne moze zamutiti pogled kao mrznja. Tako dodjosmo do velikih saznanja o znacaju i poretku trzista, a poretku drzava i regija itd. Cinjenice slabo idu kad treba odbraniti svoj nakaradan stav.

Spectator

pre 13 godina

@Krik besnog pileta, srpski proizvodi ce se bolje prodavati u Hr, zato sto ce ih Atlantic bolje pozicionirati u regalima marketa i sto ce ih svojim agresivnim marketingom promovirati. Inace, Atlantic je listan na Zagrebackoj burzi, podnosi kvartalno izvjesca, a za ovu akvizaciju se nece puno zaduziti, jer ima cca. 50 mio. € svog privatnog kapitala, jedan dio ce dobiti prodajom udjela u Atlanticu, EBRD-u i DEG (Njemackoj razvojnoj banci), tako da ce g. Tedeschiju u Atlanticu ostati 51% dionica, a za ostali dio ga prate talijanske banke . Summa summarum, kompanija Atlantic radi transparetno, stvara solidnu dobit i sigurno bi mogla sluziti za primjer drugim kompanijama iz ove regije.
Kad bi Delta Holdig bio izlistan na burzi, onda bi se tek vidjelo pravo stanje stvari, koje su mu obaveze prema dobavljacima, koje prema kreditorima i po kojim kondicijama…i tek bi tada imali stvarnu sliku kompanije. Pevec je previse brzo rastao, a nije imao adekvatan management, on sam nije bio dorastao situaciji, zato je ostao bez svega, lezi skupa sa zenom u zatvoru, a stecajni upravitelj je na dobrom putu, da udahne firmi novi zivot na realnim osnovama. Tako je to od kada postoji trzisna utakimica: netko gubi a netko dobija. Naravno svi bi htjeli biti u ovoj zadnjoj grupi.