Protest poljoprivrednika zbog cena

Asocijacija poljoprivrednika Srbije je protestnom vožnjom poljoprivrednim mašinama izrazila zahtev da se reše problemi otkupa poljoprivrednih proizvoda.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 06.07.2010.

09:40

Default images

Članovi Asocijacije od vlade traže da hitno obustavi uvoz mesa svinjskog i junećeg mesa i mleka, suzbiljanje monopola i adekvatne cene za svoje proizvode.

"Članovi asocijacije traže cena kilograma junadi bude 1,7 evra, otkupna mleka za 32 dinara po litru,a otkupna cena pšenice bude najmanje 15 dinara za kilogra", kaže predsednik Asocijacije Bogdan Šuvljanac.

Sa oko 700 kombajna i traktora vojvođanski poljoprivrednici blokirali su delove puteva zahtevajući obustavu uvoza mleka i mesa. Članovi Asocijacije poljoprivrednika iz Srema blokirali su po jednu kolovoznu traku glavnih saobraćajnica u centru Sremske Mitrovice, a povukli su se oko 15 sati.

Šuvljanac kaže da poljoprivrednici protestuju u Šidu, Sremskoj Mitrovici, Pančevu, Vršcu, Požarevcu, Beškoj, Šapcu, Bogatiću, Župi i Arilju. On je dodao da poljoprivrednici traže i "da se za 100 kilograma sojinog zrna dobije 100 kilograma sojine sačme, regresiranu naftu na benzinskim pumpama" i da su "spremni da ostanu na ulici" dok se njihovi zahtevi ne ispune.

On je rekao da trenutne “uslove u domaćoj poljoprivredi ne može da izdrži ni evropski farmer, a kamoli srpski seljak”.

Zahtev je i da se za 100 kilograma sojinog zrna dobije 100 kilograma sojine sačme i da nafta (plavi dizel) na benzinskim pumpama bude regresirana.

Predstavnici Asocijacije ranije istakli da zahtevaju i da im se omogući uvid u dugoročni plan i strategiju razvoja poljoprivrede, kako bi mogli da planiraju proizvodnju. Poljoprivrednici traže i da se isplate neisplaćena podsticajna sredstava svima koji su podigli zasade voća i vinove loze, a koja nisu isplaćena zbog donošenja raznih uredbi i uslovljavanje uplaćivanjem poljoprivrednog osiguranja kod Fonda PIO. Oni traže i donošenje nove uredbe o podsticajnim sredstvima, smanjenje dokumentacije potrebne za subvencije i donošenje konkretnih mera pomoći za poljoprivrednike čije su oranice poplavljene.

Član Asocijacije Oktavijan Stojku, koji je i predsednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača južnog Banata, ocenio je da je trenutno stanje u srpskom agraru "sramota za Ministarstvo poljoprivrede i celu državu. Dovedena je u pitanje egzistencija seljaka i njihovih porodica".

Članovi Asocijacije smatraju da ne postoje sistemska rešenja za mnoge oblasti poljoprivrede, da se toleriše monopol, bez selekcije uvoze velike količine hrane koja nije kvalitetna kao domaća, dok se istovremeno ne štiti domaća proizvodnja.

Član Asocijacije poljoprivrednika Srbije Miroslav Jovanović je istakao da je neophodno zaštiti domaću proizvodnju, jer se, kako je rekao, uvoz poljoprivrednih proizvoda ne kontroliše, pa se uvozi nekvalitetna roba koja je nelojalna konkurencija mnogo kvalitetnijim proizvodima iz Srbije.

Predstavnici Asocijacije su istakli da višemesečni sastanci sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede nisu doveli ni do kakvih pomaka u rešavanju postojećih problema, te su primorani da protestima skrenu pažnju javnosti na težak položaj poljoprivrednika u Srbiji.

Asocijacija poljopriverednika Srbije osnovana je 25. aprila ove godine, i u sedam regiona Srbije ima oko 50.000 članova koji su učlanjeni u lokalne i regionalne unije i udruženja agrarnih proizvođača.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: