Dinkić: Panasonik stiže u Svilajnac

Japanska kompanija Panasonik počeće da radi u Svilajncu 15. oktobra i najavila da će u u tom gradu graditi novu fabriku, kaže ministar ekonomije Mlađan Dinkić.

Srbija

Izvor: B92, Beta

Utorak, 29.06.2010.

13:18

Default images

"Panasonik će najpre od svojih nemačkih kolega iz Rojma (Reum) iznajmiti jedan deo hala, a zatim će graditi sopstvenu potpuno novu fabriku", rekao je Dinkić.

Kako se navodi u saopštenju ministarstva ekonomije, on je rekao da će konkurs za prve inženjere biti objavljen u julu.

Tako će se iz naše zemlje, u celu Evropu, izvoziti transformatori, kondenzatori, starteri i “led” svetiljke za rasvetne uređaje. Ova kompanija uverava da ulaganje u Srbiju nije kratkotrajan eksperiment, već dugoročni projekat.

Dirk Pophanken, generalni direktor “Fosloh-Švabe”, ćerke firme Panasonika, kaže da "Srbija ima odličan geografski položaj za izvoz ka zemljama i istočne i zapadne Evrope. Ako budemo mogli da konkurišemo cenom, naše proizvode prodavaćemo i u Aziji".

"U maloj opštini Svilajnac imamo čak dva velika investitora - nemačku kompaniju Rojm, koja proizvodi auto delove, ovde završava svoju fabriku, a u oktobru treba da krene sa radom i Panasonik, koji je odabrao da ovde proizvodi elektroniku", izjavio je Dinkić.

"Pre dve godine sam pomogao da se infrastrukturno opremi ta industrijska zona. To je bila jedna ledina, a danas se ovde grade fabrike, zona je popunjena, imamo nekoliko investitora i mislim da je ovo model koji treba da slede sve druge opštine u Srbiji“, istakao je Dinkić i ocenio da je najava Panasonika najlepši poklon za dan te opštine.

Ministar je kazao da će na osnovu svih dosadašnjih ugovora koje su Vlada Srbije i opština Svilajnac zaključile sa investitorima, u ovoj industrijskoj zoni, uskoro raditi 1.000 ljudi. On je izrazio uverenje i da će nakon dolaska Panasonika i druge svetske kompanije iz oblasti elektronike prepoznati Srbiju kao povoljnu lokaciju za svoja ulaganja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

1 d

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

1 d

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: