Jelašić: Inflacija oko pet odsto

Guverner u ostavci Narodne banke Srbije Radovan Jelašić kaže da se u maju i junu očekuje inflacija manja od četiri odsto, a krajem godine oko pet procenata.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 08.06.2010.

12:26

Default images

On je napomenuo da cene ne zavise samo od kursa dinara, već i od mnogih spoljnih i unutrašnjih faktora.

On je ocenio i da je nemoguće precizno utvrditi koji nivo kursa domaće valute eventualno ugrozio stabilnost cena, jer "monetarna ekonomija nije fizika ili hemija", rekao je Jelašić.

On je naglasio da su naše devizne rezerve dovoljno visoke za efikasnu "odbranu dinara" i dodao da je i juče prodata odredjena suma deviza, "isključivo za dinare", da ne bi bilo prevelikih dnevnih oscilacija kursa.

Na pitanje da li nastavlja da štedi u dinarima, odlazeći guverner NBS je odgovorio konstatacijom da svako ko ima dinarsku štednju će i danas u svojoj banci videti "da će sa svojom dinarskom kamatnom stopom pobediti inflaciju".

Imajući u vidu kretanja na svetskom tržištu deviza, u poslednja tri meseca najbolje su prošli oni koji su štedeli u američkim dolarima ali svi oni koji savetuju gradjanima u kojoj valuti bi trebalo da štede, "neka ulože svoj novac na štednju" i tako praktičnim primerom pokažu šta je u tom pogledu najbolje, rekao je Jelašić.

Budućem guverneru NBS Jelašić je preporučio da bi trebalo da u globalu radi onako kako je on to činio u "poslednjih tri plus šest godina" a, kako je dodao, "njegovo će biti da odluči o tome kojim putem će da ide".

Novi Zakon o NBS ušao je u škupštinsku proceduru, u toku ove sedmice trebalo bi da počene načelna a iduće rasprava u pojedinostima pa bi najverovatnije krajem ovog ili početkom idućeg meseca trebalo da bude izabran novi guverner, napomenuo je Jelašić.

On je objasnio da će, prema predlogu tog zakona, Savet guvernera ostati nadzorni organ, najviše će biti proširene nadležnosti Izvršnog odbora a najmanje guvernera NBS.

Izvršni odbor će preuzeti "sveo ono što je do sada radio Monetarni odbor kao i ono što je do sada guverner radio direktno sa sektorom supervizije u vezi s nadzorom celokupnog finansijskog sektora", rekao je Jelašić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: