Pregovori oko Luke u lošem smeru

Pregovori o partnerstvu luke "Duisport" iz Duizburga i Luke "Dunav" u Pančevu odvijaju se u pogrešnom smeru, rečeno je u Ministarstvu za infrastrukturu.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.04.2010.

17:24

Default images

U Ministarstvu kažu da vlasnik Luke "Dunav" (kompanija "Invej") nema pravo da pregovara o strateškom partnerstvu sa nemačkim "Duisportom", jer su vlasnici luka u procesu privatizacije stekli samo pravo da koriste zemljište, a ne i pravo svojine na osnovu kojeg bi mogli da određuju gde će šta da se gradi.

Pregovori Duisiporta i Luke Dunav, kako je rečeno, idu u pogrešnom smeru, jer Nemcima nije predstavljeno ni da je već u javnoj raspravi Nacrt zakona o bezbednosti plovidbe i lukama, koji predviđa uspostavljanje Nacionalne lučke uprave.

Luka Pančevo će po usvajanju novog zakona biti samo lučki operater, a Lučka uprava će odlučivati o zemljištu, razvijanju infrastrukture i drugi stvarima.

Nacrt novog zakona o lukama trebalo bi u naredna dva meseca da se nađe pred Vladom Srbije, a u Ministarstvu za infrastrukturu očekuju da bi parlament o njemu mogao da odlučuje najkasnije tokom septembarskog zasedanja. Pošto su luke i pristaništa u Srbiji privatizovani, novim zakonom neće biti oduzeta imovina kupljena kroz njihovu privatizaciju.

Lučka uprava trebalo bi da se finansira iz budžeta, a najveći deo prihoda ubiraće od rente, dok će se vlasnici luka baviti isključivo lučkom delatnošću.

Srbija sada ima 10 međunarodnih luka duž Dunava, Save i Tise i tri nacionalne i sve su privatizovane, osim luke Novi Sad, koja je u državnom vlasništvu.

Predstavnici Pančeva očekuju da će taj grad postati transportni centar u regionu, ukoliko nemačka kompanija bude preuzela Luku Dunav. Očekuje se da će izgradnja logističkog centra u pančevačkoj luci značajno uticati na privredni razvoj južnog Banata, a prema špekulacijama domaćih medija, u dogradnju i osavremenjavanje luke moglo bi da bude uloženo oko 200 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: