Matić: Telekom možemo privatizovati

Ova godina nije loša za privatizaciju Telekoma i za to preduzeće mogla bi da se dobije realna cena, rekla je ministarka za telekomunikacije Jasna Matić.

Srbija

Izvor: Beta, Novosti

Sreda, 17.03.2010.

13:53

Default images

"Glavni deo svetske krize je prošao, sektor telekomunikacija nije toliko stradao, čak je i imao određen rast, a očekuje se dalji oporavak, tako da sa te strane gledano ova godina nije loša za prodaju Telekoma Srbija", kazala je Matićeva.

Ministarka kaže i da će teško doći do pojeftinjenja impulsa u fiksnoj telefoniji, i pored toga što je licencu za fiksnu dobio i Telenor i uskoro više neće postojati monopol Telekoma.

"Telekom je cene fiksne telefonije držao na niskom nivou, zbog čega su investicije u tu oblast bile jako slabe, a prošle godine gotovo da ih nije bilo. Rezultat toga je da više desetina hiljada građana ne može da uvede fiksni telefon, imamo fenomen dvojnika, što više nigde u svetu ne postoji", kaže ona.

Ona najavljuje i da će se od 1. januara 2012. potpuno liberalizovati oblast fiksne telefonije, pa "za fiksnu telefoniju više neće biti potrebne licence, već će pružanje ovih usluga biti na režimu opšteg odobrenja. Kao i u Evropi, svako preduzeće koje ispunjava određene uslove, moći će da traži dozvolu za pružanje usluga fiksne telefonije".

Inače, početkom meseca u medijima se pojavila informacija da će Telekom biti prodat Dojče telekomu na tenderu u oktobru, po početnoj ceni od milijardu evra za 30 odsto plus jednu akciju. Ipak, tu informaciju ubryo su demantovali u kabinetu predsednika Srbije, dok su u obe pomenute kompanije ostali bez komentara.

Generalni direktor PTT Srbija Goran Ćirić je kazao da bi država do kraja godine od PTT Srbija trebalo da preuzme 80 osto akcija Telekoma Srbija. PTT je vlasnik 80 odsto akcija Telekoma, ali je država vlasnik 100 odsto PTT-a, tako da je država većinski vlasnik Telekoma.

Ćirić je podsetio da je na vladi donet zaključak kojim će "Pošta", preneti svoje akcije i da je trenutno u toku izbor konsultanata koji će utvrditi međusobne imovinsko-pravne odnose PTT-a i Telekoma. On očekuje da će definisanje imovinsko-pravnih odnosa "Pošte" i "Telekoma" biti završeno tokom godine.

Ćirić je naveo da je to neophodno uraditi zbog izmena Zakona o besplatnim akcijama, ali i zbog očekivanih promena u strukturi kapitala "Telekoma" u narednim godinama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: