Porez na štednju ponovo 20 odsto

Odluka Vlade da se ne naplaćuje porez na štednju od početka godine više ne važi, ali je najavljeno da će taj porez biti niži nego ranije.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 24.01.2010.

22:54

Default images

Devizna štednja u Srbiji prema zvaničnim podacima Narodne banke premašila je šest milijardi evra. Jedan od razloga za uvećanje štednje, je i prošlogodišnja mera države da se porez na prinose po osnovu štednje ne naplaćuje. Ove godine ta odluka više ne važi, ali je najavljeno da će porez biti niži od onog koji je naplaćivan do 2009.

Mada su zvaničnici države obećali sredinom decembra da je Vlada donela odluku da će se porez na štednju ove godine prepoloviti, sve je i dalje samo obećanje. Od najavljenih 10 odsto, bankari, koji samo poštuju zakon, porez na štednju naplaćuju dvostruko, 20 odsto.

Slavica Đorđević iz “Komercijalne banka” kaže se porez od 1. januara naplaćuje po zakonu koji je od ranije na snazi. “Sve isplate kamate i pripisi kamate koji su rađeni do 31.12. nisu podlegali obavezi plaćanja poreza. Od 1.1. na snazi je zakon koji je ranije postojao koji predviđa plaćanje kamate od 20 odsto”, objašnjava ona.

Damir Jablanovski iz NLB banke takođe navodi da se stara uredba od Nove godine vratila na snagu. “Istekom tog roka vratila se stara uredba koja je definisala 20 posto kao porez na obračunavanje kamate”, kaže on.

Građani kažu da su zbunjeni i ljuti. Mnogi su se javljali i našoj televiziji, a pritužbe pljušte i Narodnoj banci, koja za taj problem nije prava adresa. Sve je u nadležnosti ministarstva finansija i Vlade.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Slobodan Ilić kaže da je Ministarstvo još u decembru Vladi predalo nove poreske zakone i odgovornost prebacuje na Skupštinu Srbije. “Mi kao Ministarstvo finansija i Vlada Republike Srbije su blagovremeno usvojili sve ono što je trebalo da urade i prosledili parlamentu”, kaže Ilić.

On kaže da će se građanima porez na štednju naplaćivati 20 odsto sve do donošenja novog zakona. “Njihov porez na kamatu biće 20 odsto, jer sve do trenutka dok ne bude donesen novi zakon i ne počne da se primenjuje 10 odsto, banke su u situaciji da primenjuju kamatnu stopu koja je po trenutnom zakonu”, objašnjava Ilić.

Kada će novi poreski zakoni biti usvojeni, a samim i početi primena poreza na štednju od 10 odsto, teško je prognozirati. Hitnog postupka u skupštini Srbije verovatno, u ovom slučaju neće biti, pa pre proleća novi zakon nije realno očekivati. Do tada, uprokos obećanjima, građanima kojima oročenje štednje ističe pre donošenja novog zakona, plaćaće i dalje 20 odsto. Retroaktivne primene, tvrde u Ministarstvu finansija, neće biti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

1 d

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

1 d

Podeli: