Samo strani operator donosi uspeh

Bez velikog operatora iz inostranstva, nećemo brzo uspeti da postignemo cilj koji smo zacrtali raspisivanjem postupka za dodelu licence, kaže Jovan Radunović.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 23.10.2009.

10:31

Default images

Predsednik Upravnog odbora Republičke agencije za telekomunikacije najave da su domaće kompanije zainteresovane za učešće na tenderu za fiksnu telefoniju ne ocenjuje kao pozitivne.

"Ne vidim uspešan rezultat ukoliko se ne pojavi veliki igrač koji će da ponudi pakete usluga. Ne mogu da procenim ko će da se javi i dobije licencu, ali bih podvukao da su za dalji razvoj telekomunikacija potrebna nova ulaganja, da bismo obezbedili kvalitetnu uslugu i mogućnost izbora operatora", kaže on.

Radunović dodaje da trenutno ne može da proceni "koliki je finansijski potencijal domaćih operatora, ali imajući u vidu činjenicu da investicije na domaćem tržištu padaju, bojim se da bez velikog operatora iz inostranstva, nećemo brzo uspeti da postignemo cilj koji smo zacrtali raspisivanjem postupka za dodelu licence".

On je najavio da će licenca za fiksni telefon moći da se dodeli krajem krajem januara ili početkom februara, dok bi deo građana već u 2010. mogao da dobija paket usluga.

"Operator će sigurno imati obavezu nacionalne pokrivenosti, ali još treba sačekati pravilnik koja će propisati Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo. Inače je i nedavno usvojenom Strategijom razvoja širokopojasnog pristupa predviđen razvoj po regionima i to je obaveza za sve operatore, ne samo za novog. Strategijom je definisano da do 2012. za 20 odsto stanovništva bude obezbeđen protok od četiri megabita u sekundi", kaže Radunović.

Niže cene samo za paket usluga

Novog operatora u fiksnoj telefoniji ne uvodimo da bi doneo niže cene telefoniranja, već zbog investicija u sektoru telekomunikacija, kaže Jovan Radunović., kaže da su cene u fiksnoj telefoniji već niske, a da su nove investicije neophodne da bi se razvijao širokopojasni pristup u okviru kojeg bi bili fiksni i mobilni telefon, Internet, IP televizija, usluge potrebne za poslovanje.

"Naravno, to se čini i da bi korisnici imali mogućnost izbora operatora pa bismo tako dobili konkurenciju koja bi uticala na cenu takvog paketa", kaže Jovan Radunović.

On napominje da će novom operateru biti dat izbor da svoju mrežu gradi polaganjem optičkih kablova ili da koristi bežični pristup, ali ćemu biti omogućeno i da koristi mrežu Telekoma uz plaćanje zakupa po tržišnim cenama.

Radunović kaže da do sada izgradnju mreže do sada niko nije sprečavao, ali da su se operatori uglavnom odlučivali da koriste postojeću infrastrukturu.

"Zato nam je potreban investitor koji će da gradi, i to optičku mrežu. Tehnološki je to rešivo za male pare. Sada su usvojene i izmene Zakona o planiranju i izgradnji koje pojednostavljuju izgradnju infrastrukture, jer je potrebno manje dozvola, manje kopanja, manje papirologije... "

"Jedan manji internet provajder provukao je svoju optičku mrežu u delu Novog Beograda. Ako je ta firma našla interes da gradi sopstvenu mrežu, naći će i novi operater. Postoje brojni korisnici u Srbiji koji su spremni da plate 20-25 evra za paket usluga i za takvu cenu paketa operatoru se isplati da gradi optičku mrežu. Naša analiza je pokazala da bi investicije, potrebne za pokrivanje 1,5 miliona korisnika, mogle da se vrate već za pet godina. Sa cenom paketa od 20 evra i, recimo, milion korisnika, mesečni prihodi novog operatora bili bi 20 miliona evra, a ulaganja bi zahtevala petinu te sume", ocenjuje Radunović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

10 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: