"Prvi partizan" povećao proizvodnju

Užički "Prvi partizan" je povećao proizvodnju za dvadesetak odsto u prvih pet meseci ove godine i prebacio plan prodaje i finansijske dobiti za oko 10 odsto.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 19.06.2009.

09:24

Default images

"Prvi partizan", koji se svrstava u red većih svetskih proizvođača streljačke, lovačke i sportske municije, ima potpisane ugovore sa američkim firmama da na to tržište u ovoj godini plasira sportsku i lovačku municiju vrednu 25 miliona dolara, dok je za zemlje EU ugovorena proizvodnja "civilne i vojne " municije u vrednosti od 12 miliona evra.

Direktor kompanije Dobrosav Andrić je dodao da očekuju i realizaciju nekih ugovora sa zemljama Južne Amerike i podsetio da je u prošloj godini ovo preduzeće, koje posluje u sistemu odbrambene industrije Srbije, sa proizvodnjom od oko 150 miliona komada municije, ostvarilo rekord u osmodecenijskoj istoriji te firme, kada je na inostrano tržište plasirano 98 odsto proizvodnje u vrednosti od oko 40 miliona dolara.

"Zbog povećane tražnje i ugovorene prodaje na svetskom tržištu, ovogodišnji plan proizvodnje povećali smo za oko 20 odsto u odnosu na prošlu godinu i on se u potpunosti realizuje, kako u proizvodnji tako i u plasmanu", ističe Andrić.

Najveći kupci njihovih proizvoda su, pored SAD, zemlje Evropske Unije (EU) - posebno Belgija sa čijom firmom "Prvi partizan" ima posebne ugovore, kao i zemlje Južne Amerike, Bliskog Istoka, te Australije i bivših jugoslovenskih republika.

Andrić je pohvalio mere Vlade Srbije na prevazilaženju svetske ekonomske i finasijske krize potvrdivši da je "Prvi partizan" kod banaka podigao dva miliona evra kredita za tekuću likvidnost, što je značajno doprinelo realizaciji planirane proizvodnje i izvoza.

"Prvi partizan" je u pripremnoj fazi za kupovinu opreme za proizvodne linije u vrednosti od oko pet miliona evra. Radi se o kupovini opreme koja će doprineti racionalizaciji proizvodnje, s tim da investitori budu dugoročni strani partneri kojima bi se otplaćivali krediti isporukom robe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: