Vlada odustaje od prodaje RTB Bor

Vlada Srbije odustala je od privatizacije RTB Bor. Austrijska kompanija „Atek“ umesto ponude za privatizaciju RTB Bor dostavila pismo o namerama.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.05.2009.

08:51

Default images

Kako B92 saznaje, komisija Ministarstva ekonomije, koja sprovodi postupak za prodaju dela tog preduzeća, nije ni razmatrala ponudu „Ateka“ jer, kako je saopšteno, ni po formi ni po kriterijumima ne odgovara zahtevima iz javnog poziva koji je u petak završen. Austrijska kompanija nije dostavila ni bankarske garancije, na šta je bila obavezna.

Vlada Srbije za sada odustaje od prodaje RTB Bor dok se ne oporavi tržište metala, a predstavnici Ministarstva ekonomije već su sa rukovodstvom i predstavnicima sindikata te kompanije dogovorili sprovođenje Strategije dugoročnog razvoja za RTB Bor koja podrazumeva podizanje efikasnosti proizvodnje kroz modernizaciju RTB Bor, ulaganje u zaštitu životne sredine i rešavanje pitanja komercijalnih dugova.

Agencija za privatizaciju Srbije je 27. februara objavila treći tender za RTB, kojim će strateški partner dokapitalizacijom od 116 miliona dolara steći 40 odsto vlaništva u novom preduzeću koje će biti formirano spajanjem RTB-a, Rudnika bakra Bor, Rudnika bakra Majdanpek i Topionice i Rafinacije.

Produženi rok za podnošenje prijava za privatizaciju manjinskog paketa RTB Bora bio je 15. maj a do navedenog datuma samo je Atek, objavio da je dostavio ponudu. Tenderom je bilo predviđeno da Srbija finansira izgradnju nove topionice bakra, za šta će obezbediti kredit u maksimalnom iznosu od 130 miliona dolara. Ugovorom o kreditu biće predviđena mogućnost zamene potraživanja države po osnovu tog kredita u kapital novog preduzeća.

Državni sekretar za privredu i privatizaciju Nebojša Chirić je rekao da bi u narednom periodu država trebalo da pokrene pregovore sa komercijalnim poveriocima RTB-a i da reši status državnih poverilaca, kao i da nastavi modernizaciju, rekonstrukciju i restrukturiranje RTB-a.

"To podrazumeva i aktivno učešće države u investicijama koje bi trebalo da se dese u narednom periodu, a odnose se na Topionicu i na rudarsku delatnost" rekao je on i dodao da bi jedan od prioriteta trebalo da bude zaštita životne sredine, odnosno investicije koje će doprineti da zagađenje bude svedeno na minimalnu meru i na kraju potpuno eliminisano.

U RTB-u zadovoljni podrškom države

Generalni direktor RTB-a Bor Blagoje Spaskovski kaže da je zadovoljan namerom Vlade Srbije da se novi tender za to preduzeće raspiše tek kada cena bakra u svetu poraste.

"Zadovoljni smo merama koje je vlada predložila za RTB Bor i izjavom ministra ekonomije i regionalnog razvoja Mlađana Dinkića da država ‘stoji' iza RTB-a", rekao je Spaskovski i dodao da bi RTB sada trebalo da nastavi racionalnu proizvodnju uz maksimalne mere štednje i da uradi studiju izvodljivosti za pokretanje proizvodnje u rudarstvu.

On je ponovio da u RTB-u neće biti otpuštanja radnika i da će se uvesti stroge mere štednje kako bi to preduzeće opstalo. I predsednik Samostalnog sindikata RTB-a Dragan Aleksić je zadovoljan planom ministarstva za nastavak rada RTB-a Bor. "Najvažnije za sve zaposlene u RTB-u Bor, ali i za građane Bora i Majdanpeka je da je država stala iza RTB-a, a na nama je da damo sve od sebe i da opravdamo ulaganja koja država planira za kombinat bakra", rekao je on.

Ni raniji tenederi nisu dali rezultata

Ranijim tenderom, objavljenim u novembru prošle godine, bilo je predviđeno ulaganje od 300 miliona dolara za sticanje 67 odsto kapitala borske grupe. Odluku o izmeni tendera Ministarstvo za ekonomiju je donelo zbog toga što je od tada cena bakra na svetskom tržištu pala skoro tri puta, usled ekonomske krize.

RTB je dva puta prodavan na tenderu, ali su kupoprodajni ugovori raskidani jer kupci nisu u predviđenom roku isplatili ugovorenu cenu. Na prvom tenderu kupac je bio rumunski Kuprom, koji je za 70 odsto kapitala RTB-a trebalo da isplati 400 miliona dolara.

Kompanija Atek je pobedila na drugom tenderu za RTB, ponudivši cenu od 466 miliona dolara, ali je tender poništen pošto nije u roku uplaćen novac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: