JTI: Nedovoljan regres za duvan

Finansiranje proizvođača duvana putem regresa od 32.000 po hektaru, nedovoljna je da obezbedi opstanak proizvodnje duvana u Srbiji, tvrde prerađivači duvana.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 19.02.2009.

11:08

Default images

Savetnik za duvan kompanije Japan tabako Internešnal, Vojin Guzina, objašnjava da novac određen za program regresa predstavlja samo jednu petinu visine prošlogodišnje premije. "Uvođenje regresa i potpuno ukidanje premija bi dovelo u pitanje opstajanje duvana kao poljoprivredne kulture i ozbiljno ugrozilo 6,000 radnih mesta", kaže Guzina.

Samo Japan tabako Internešnal a.d. Senta u ovom trenutku sarađuje sa 500 registrovanih gazdinstava proizvođača duvana.

"Uzgajanje duvana je najčešće porodični posao, a u našoj kompaniji odvija se na više od 1.300 hektara što znači da na poljima imamo 1.300 zaposlenih", kaže Guzina. On objašnjava da pored kooperanata, fabrika u Senti zapošljava 250 ljudi, 50 stalnih i 200 sezonskih radnika u obradi sirovog duvana, a ukidanje premija bi ugrozilo njihove dalje investicije u proizvodnju duvana u Srbiji.

Prema njegovim rečima, proizvođači duvana su podigli kredite i uložili u mehanizaciju, pa im uslovljavanje dela regresa prelaskom na druge kulture, dodatno otežava položaj.

"Proizvođači mogu da se preorjentišu na druge kulture, ali je sigurno da ne mogu da ostvare prinos i prihod, da ne govorimo o tome da treba naći kulturu koja bi imala tržište i garancije kao duvan", objašnjava Guzina.

Japan tabako

JTI je bio iznenađen najavom ministarstva poljoprivrede da su male šanse da ove godine budu isplaćene premije za duvan.

"Ukoliko se premije zaista ukinu, proizvođači cigareta bi prosto platili manje novca uvozeći strani duvan, nego kupujući domaći za koji država ne bi izdvajala premije. Ukoliko Srbija izabere da ne daje premije na duvan, druge zemlje koje će to sasvim izvesno činiti (Hrvatska, Španija, Makedonija, Bugarska) će snabdevati srpsko tržište jeftinijim duvanom", kaže Vojin Guzina.

On navodi da su sve zemlje u Evropi, a posebno na Balkanu, zadržale su premije kao instrument i to u znatno višim iznosima nego što je to u Srbiji bio slučaj 2008. godine.

"Ključno je da premije za 2009. budu zadržane i to na nivou ne manjem od 2008. ", kaže Guzina.

EU će ukinuti premije na duvan 2012. godine u cilju postepenog ukidanja uzgajanja duvana u nekim od evropskih država, a trenutno se raspravlja o pomeranju ove granice na iza 2012. godine.

U 2007. Japan tabako internešnal otkupio je oko 2.400 tona duvana, dok je u 2008. otkupljeno je 2.710 tona. Kako navode u ovoj fabrici kooperantima najčešće pomažu obezbeđujući im seme i rasad, đubrivo, zaštitna sredstva, energente i novčana sredstva u vreme berbe duvana.

JTI je u 2008. godini za duvan sorte "Virdžinija" u Srbiji prosečno plaćao 1,42 evra/kg, dok je istovremeno cena iste klase ove sorte u Mađarskoj bila 0,80 evra/kg, u Španiji 1,01 evra/kg a u Hrvatskoj bila 1,37 evra/kg.

"Berlej" duvan u Srbiji je plaćan po ceni od 1,30 evra/kg, dok je njegova cena u Španiji bila samo 0,84 evra/kg, u Mađarskoj 0,80 evra/kg ,a u Hrvatskoj 1,31 evra/kg.

Udruženje proizvođača duvana: Nismo dogovorili subvencije

Udruzenje proizvođača duvana Srbije demantovalo je da je sa Ministarstvom poljoprivrede postiglo dogovor o ostvarivanju prava na subvencije za proizvodnju duvana.

"Dogovora za premije nema i mi ćemo se boriti na svaki mogući način da ostvarimo svoje pravo", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se precizira da je izjava koja je priložena u saopštenju Ministarstva poljoprivrede i potpisana od strane Udruženja proizvodjača duvana 9. februara ove godine bila samo podrška namerama i uveravanjima ministra Saše Dragina da postoji rešenje za proizvođače duvana o problemu premija.

Naglašeno je da ta izjava "nije nikakav finalan dogovor Ministarstva poljoprivrede sa proizvođačima duvana, jer Ministarstvo nije učinilo ništa da se pokrene inicijativa za osnivanje fonda za proizvodnju duvana", a na osnovu ideje koja je potekla iz tog Ministarstva.

Ministarstvo poljoprivrede Srbije saopštilo je da je sa Udruženjem proizvođača duvana postiglo sporazum kojim je definisan
načinu subvencionisanja proizvodnje.

Kako je saopšteno, predviđeno je da proizvođači duvana do kraja 2012. godine imaju pravo na regres od 12.000 dinara po hektaru i na dodatnih 20.000 dinara po hektaru za površine registrovane u 2008. godini.

Navedeno je i da će proizvođači duvana u listu, koji žele da pređu na gajenje drugih kultura, imati prednost u dobijanju bespovratnih sredstava od države.

Ministarstvo poljoprivrede je saopštilo da će podržati Udruženje proizvodjača duvana Srbije u njihovom nastojanju da se osnuje fond za pomoć proizvođačima duvana u listu sorti "virdžinija", "orijental" i "berlej", navodi se u saopštenju.

Kako je procenjeno, taj fond bi ostvarivao prihode u visini od 1,3 odsto maloprodajne cene finalnog proizvoda od duvana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: