Teška 2008. za investicione fondove

Prošlu godinu počelo je sa šest otvorenih investicionih fondova, vrednih više od četiri milijarde dinara, a završilo je 13 fondova vrednih 1,6 milijardi.

Srbija

Izvor: Beta

Ponedeljak, 05.01.2009.

08:42

Default images

Tokom godine počela su da rade i dva zatvorena fonda, Fima SEE aktivist [ACTV] i Trijumf elit [TELT]. Njihove akcije su na vanberzanskom tržištu Beogradske berze.

Tržište fondova u Srbiji, iako brojno nadmoćnije, ostalo je u povoju - očekivanja s početka godine nisu se ostvarila i vrednost imovine u fondovima po stanovniku ne samo da nije znatno porasla, već je prepolovljena, na oko dva i po evra.

Pala je i prva "žrtva". Naime, osnivač Društva AC Fondovi započeo je poslednjih dana decembra postupak gašenja a otvoreni fond AC Fondovi kapital, kojim je Društvo upravljalo, isplatio je uloge i prestao da radi.

Kraj 2008. sektor otvorenih fondova dočekao je sa deset fondova rasta, dva balansirana i jednim očuvanja vrednosti imovine. Početkom januara radilo je pet fondova rasta i samo jedan balansirani. Svi fondovi koji rade šest i više meseci iskusili su dvocifreni pad i završavaju sa vrednošću jedinica znatno ispod početnih 1.000 dinara, pri čemu je kod mnogih jednica prepolovljena, kod nekih i više od toga.

Najveću imovinu imaju Delta plus i Fima proaktiv, po više od 350 miliona dinara u poredjenju sa više od milijardu na početku 2008, imovinu veću od 200 miliona imaju još samo fondovi Rajfajzen akcije i Cepter kapital, a ostali imaju po manje od 100 miliona.

Portfolio menadžer Fime proaktiv Vladimir Pavlović kaže da su u uslovima rekordnog pada na Beogradskoj berzi i smanjenja likvidnosti fondovi dosta dobro očuvali vrednost svojim ulagačima jer su na tržištu koje je palo 80 odsto, zabeležili pad od oko 50 odsto.

"U 2009. se nadamo stabilizaciji i početku oporavka, imajući u vidu da je finansijsko tržište vodeći indikator u odnosu na ekonomiju, odnosno, ono je palo pre pada aktivnosti u realnom sektoru, pa očekujemo da će takođe pre njega krenuti u oporavak", kazao je za Pavlović.

Promenu negativnog trenda u 2009. očekuje i portfolio menadžer Društva Cepter Investments, koje upravlja otvorenim fondom rasta imovine Cepter kapital, Vladimir Surla. "Pozitivna promena očekivanih kretanja ekonomije u 2009. dovodi do toga da investitori ugrađuju pozitivna očekivanja u cene akcija, koje su trenutno na izrazito niskim nivoima, što dovodi do njihovog rasta i promene vrlo negativnog trenda iz 2008", kaže Surla.

U plusu, sa vrednošću jedinice iznad hiljadu dinara, godinu završava jedini fond očuvanja vrednosti imovine - Fokus novčani fond. Društvo Fokus Invest, koje upravlja tim i akcijskim fondom Fokus premijum, odlučilo se tokom teške 2008. na osnivanje fonda koji sme da ulaže samo u dužničke hartije od vrednosti i bankarske depozite.

"Uzevši u obzir da je referentna kamata sada 17,75 odsto godišnje, projektovani prinos novčanog fonda je oko 15 odsto neto za NAV fonda, pa je to faktički najbolji finansijski proizvod trenutno na domaćem tržištu", rekao je Fokusov direktor prodaje Ervin Pašanović.

"Industrija fondova trebalo bi da počne sa osnivanjem niskorizičnih fondova i, kako se tržište bude razvijalo, tako bi trebalo i da se povećava broj fondova sklonih većim prinosima, ali i većem riziku", kazao je Pašanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: