Srbija

Sreda, 17.12.2008.

19:18

Dugalić: Domaće banke nisu u krizi

Bankarski sistem Srbije za sada ne oseća posledice globalne finansijske krize, izjavio je generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić.

Izvor: Beta, Tanjug

Default images

"Prema podacima Kreditnog biroa Udruženja banaka Srbije nije smanjeno kreditiranje privrede i građana u poređenju sa ranijim periodom", rekao je Dugalić i naglasio da nijedna banaka u Srbiji nema smetnje u poslovanju niti je najavila otpuštanje radnika, kao što se događa u zemljama u okruženju.

Dugalić je pozdravio najavljene podsticajne mere privredi, koje je najavila Vlada Srbije i ukazao da je te mere trebalo doneti ranije. "Ove intervencije će možda moći da pomognu privredi i dobro bi bilo da se one realizuju što pre", rekao je Dugalić u prvim reagovanjima na mere Vlade Srbije i ocenio da "nije isto realizovati najavljene mere danas ili u martu ili u avgustu".

U 2009. godini najviše će biti ugrožen realni sektor, koji može dovesti do pada izvoza i na kraju i smanjenja standarda građana, jer će srpska privreda imati smanjene mogućnosti da se direktno zadužuje u inostranstvu, predočio je Dugalić. On je dodao da je već sada evidentna neizvesnost oko dolaska stranih investicija u Srbiju zbog globalne krize.

U narednim mesecima, prema njegovim rečima, zbog smanjenog obima investicija i direktnih zaduženja u inostranstvu, može se očekivati manji rast prozivodnje od planiranog, što bi privredi otežalo otplatu ranijih kredita.

"Ako dođe i do otpuštanja radnika u preduzećima to bi moglo uticati na otplatu kredita stanovništvu, koja je do sada bila izuzetno uredna", rekao je Dugalić.

Od ukupnih kredita stanovništvu, koji su krajem oktobra ove godine iznosili 368,4 milijarde dinara, kasni izmirenje rata za oko 1,5 odsto kredita. Privreda i građani u Srbiji su krajem novembra ove godine bankama dugovali 1.235 milijardi dinara, što je za oko 43 odsto više nego na kraju prošle godine.

Kada je reč o ukupnoj štednji građana, Dugalić je naveo da ona sada iznosi oko 4,8 milijardi evra i u protekla tri meseca smanjena je za 700 do 800 miiliona evra, jer je tada bila oko 5,6 milijardi evra. On je dodao da to povlačenje novca iz banaka nije samo posledica straha od krize, već je to podizanje novca i radi potrošnje, radi kupovine dobara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija se okrenula Kini, ali uzalud

Ruski Gasprom mogao bi da se suoči s dugim periodom lošeg poslovanja, dok pokušava domaćim tržištem i izvozom u Kinu da popuni prazninu nastalu evropskim bojkotom.

20:22

13.5.2024.

23 h

Podeli: