Prepolovljen rast IT tržišta Srbije

Rast srpskog tržišta informacionih tehnologija (IT) ove godine će biti skoro dva puta niži nego u 2007. zbog finansijske krize.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 25.11.2008.

08:42

Default images

Analitičar Milovan Matijevićkaže da će rast IT tržišta ove godine iznositi 20 odsto, što je, kako je naveo "značajno usporenje" s obzirom na to da su ulaganja u IT po stanovniku u Srbiji oko deset puta manja nego u zapadnoj Evropi.

Srpsko IT tržište prošle godine je poraslo za 37 odsto i dostiglo 460 miliona evra, što je, kako je naveo, izuzetno visok rast. Broj preduzeća porastao je za 22 odsto i premašio 1.500, broj zaposlenih u tom sektoru porastao je za 23 procenta, a poslovni prihod svih IT preduzeća u 2007. premašio je milijardu i 150 miliona evra, što je povećanje za 35 odsto godišnje. Usporavanje tržišta počelo je u trećem tromesečju ove godine.

On je naveo da problemi nastaju zbog nervoze koju je izazvala svetska finansijska kriza, zbog kreditnih obaveza distributera koji su se tokom prethodne dve godine zadužili da bi podstakli širenje posla, kao i zbog pada vrednosti dinara prema evru.

"Naša analiza sa 15 najvećih distributera pokazuje da su oni samo u oktobru izgubili više od dva miliona evra, što je uporedivo sa profitima koje ostvaruju za celu godinu", istakao je Matijević i dodao da to "može da dovede do urušavanja nekoliko desetina informatičkih preduzeća koja će biti pritisnuta kratkim rokovima naplate i ogromnim gubicima iz negativnih kursnih razlika".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: