Srbija

Subota, 12.04.2008.

14:03

Prodaja imovine NIS-a nedefinisana

Generalni direktor NIS-a Miloš Saramandić izjavio je danas da još nije odlučeno šta će od imovine NIS-a pripasti Gasprom njeftu

Izvor: B92

Default images

Saradmandić je kazao da protokol o prodaji većinskog paketa NIS-a Gasprom njeftu predviđa prodaju 51 odsto akcija te kompanije, ali da će tek početi pregovori o tome šta će od imovine Naftne industrije Srbije ruska kompanija dobiti kupovinom.

Prema njegovim rečima, međunarodni energetski sporazum Srbije i Rusije o prodaji je samo izražavanje namere dve strane, koja će biti konkretizovana kroz pregovore.

Stručnjaci Gasprom njefta su već mesec dana u NIS-u gde analiziraju poslovanje i stanje te kompanije i sa stručnjacima NIS-a pripremaju nacrt ugovora o prodaji, kazao je Saramandić.

"Ugovorom o prodaji će biti precizirana i dinamika kojom će Gasprom njeft investirati najmanje pola milijarde evra, koliko je predviđeno protokolom. Trebalo bi da to bude novac koji će ruska kompanija investirati iz sopstvenih izvora", kaže Saramandić.

Kako je istakao Vlada Srbije je na poslednjoj sednici skinula oznaku poslovne tajne sa dela dokumenata NIS-a koji će biti prosleđeni Gasprom njeftu i dodao da je to neophodno u postupku pripreme ugovora o prodaji dela domaće naftne kompanije.

Saramandić je naveo da protokol predviđa da je za prodaju NIS-a potrebna ratifikacija tog dokumenta u skupštini Srbije, ali je kazao da to što to nije učinjeno, ne sprečava dve strane da ugovor pripreme za postpisivanje.

„Ugovor o prodaji NIS-a na kraju će potpisati Vlada Srbije i Gasprom njeft", rekao je dirfektor NIS-a i dodao da i srpska i ruska strana nastoje da u što kraćem roku dogovore sve detalje prodaje.

Saramandić je i naveo da ukupni dugovi NIS-a iznose 256 miliona dolara, i podsetio da je procenjena vrednost kapitala kompanija 1,28 miliijardi evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

7 h

Svet

Rusija se okrenula Kini, ali uzalud

Ruski Gasprom mogao bi da se suoči s dugim periodom lošeg poslovanja, dok pokušava domaćim tržištem i izvozom u Kinu da popuni prazninu nastalu evropskim bojkotom.

20:22

13.5.2024.

1 d

Podeli: