Invej: Cena ulja uskoro 145 dinara

Uljare "Vital" i "Sunce" najavljuju povećanje maloprodajne cene ulja na najmanje 145 dinara za litar.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 20.03.2008.

13:49

Default images

Zbog skoka cena sirovina na svetskom tržištu i rasta cena goriva i električne energije, uljare "Vital" i "Sunce", koje posluju u okviru poslovnog sitema "Invej", iscrpele su i poslednje količine sirovina neophodnih za preradu u rafinisano jestivo ulje i time praktično ostale bez zaliha sirovog suncokretovog ulja, navodi se u saopštenju.

Da bi nastavile da rade, ove uljare morale su da uvezu nove zalihe po zvaničnoj ceni na berzi, koja je samo u poslednja tri meseca skočila za gotovo 30 odsto i sada iznosi 1.827 dolara po toni. Cena flaše rafinisanog suncokretovog ulja u litarskom pakovanju bez uračunate carine (30 odsto) i fabričke marže iznosi 118,09 dinara.

Da do sličnih situacija ubuduće ne bi dolazilo, uljare su pokrenule akciju besplatne podele semena hibrida suncokreta, uz obavezan otkup roda, po ceni koja će u vreme otkupa biti na Produktnoj berzi u Novom Sadu.

Srpski ministar poljoprivrede i šumarstva Slobodan Milosavljević kaže da će ulje u Srbiji sigurno poskupeti ukoliko se u narednih nekoliko nedelja ne uveze. "Ukoliko onaj ko je dobio dozvolu za uvoz jeftinog ulja to ne učini u narednom periodu sigurno će doći do korekcije cena ovog proizvoda", kazao je Milosavljević.

On je naglasio da očekuje da će uljaricama u Srbiji ove godine biti zasejano od deset do 20 hiljada hektara više nego prethodne godine i da će biti dovoljno sirovina za sve fabrike ulja u Srbiji.

Saradnik u Centru za slobodno tržište Aleksandar Stevanović za B92 je, međutim, ocenio da su “Sunce” i “Vital” u poziciji da diktiraju cenu ulja jer nemaju konkurenciju.

“Na kraju krajeva, dođe vam uvek da je realna ona cena koju vi možete da postignete na tržištu u datim uslovima. Ako vi imate situaciju da možete da podižete cene i da nemate uopšte mogućnost da se pojavi neka konkurencija, onda je i cena od 200 dinara realna. Kako stvari stoje, realno je da ćemo mi ponovo platiti, kao potrošači, više nego što bismo morali da imamo malo više tržišta, a malo manje politike u našim životima”, kaže Stevanović.

Konkurencija domaćim uljarama trebalo je da bude uvozno ulje od 95 dinara za litar, ali količina od 15 hiljada tona koju je vlada odobrila još u decembru, do danas nije stigla u Srbiju. Stevanović, međutim, smatra da kratkoročni uvoz ograničene količine ulja, čak i ako bi se ono pojavilo na tržištu, ne bi trajno rešio problem cena.

“Domaći proizvođači će to ukalkulisati, jednostavno će znati da jedan deo kolača nemaju, ali će ostatak kolača prodavati kao da tog uvoza i nema. Dakle, najbolje bi bilo otvoriti Srbiju, dozvoliti da svako može da uvozi štagod želi i da svako može da izvozi iz Srbije šta želi i gde želi”, kaže on.

Osim "Sunca" i "Vitala", druge domaće uljare za sada nisu najavile nove cene. Trenutno, najniža cena litra ulja u prodavnicama u Srbiji je oko 110 dinara, a pre samo četiri meseca ulje je koštalo manje od 100 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: