Srbija

Ponedeljak, 06.08.2007.

16:24

Izgradnja Prokopa drugom ponuđaču?

“Počećemo pregovore sa drugoplasiranom kompanijom na tenderu za Prokop, ako Trigranit ne počne realizaciju ugovora“.

Izvor: Tanjug

Default images

Generalni direktor Železnica Srbije Milanko Šarančić je rekao da će to preduzeće započeti pregovore sa drugoplasiranom kompanijom na tenderu za izgradnju železničke stanice u Prokopu i podsetio da je sa kiparskim Trigranitom pre više od godinu dana potpisan ugovor o finansiranju i razvoju komercijalno-poslovnog prostora i glavne putničke železničke stanice Beograd Centar, ali da radovi nisu počeli

"Čekaćemo još nekoliko dana, vrlo kratko, poslednju odluku Trigranita", rekao je Šarančić i naglasio da rukovodstvo srpskih železnica, u koordinaciji sa resornim ministarstvom, "vrlo ozbiljno" razmišlja da počne pregovore sa Energoprojektom, kao drugim najboljim ponuđačem.

Prema njegovim rečima, ugovor sa Energoprojektom mogao bi da bude potpisan do kraja ove godine, dok bi radovi na Prokopu počeli početkom sledeće godine. "Ukoliko Energoprojekt bude pokazao spremnost i imao validne banke u praćenju realizacije ovog velikog projekta, imamo realne mogućnosti da do kraja ove godine završimo potrebnu proceduru i da od proleća napokon krenu radovi na Prokopu", kazao je Šarančić.

Objašnjavajući razloge zašto Trigranit nije počeo da gradi Prokop, Šarančić je naveo da je ta kompanija imala dodatne zahteve koji nisu mogli biti ispunjeni i dodao da je "jedan od kasnijih zahteva koji potpuno izlazi iz okvira tendera je i da na železničkoj stanici Prokop bude dnevno najmanje 44 hiljada putnika", što železnica ne može i ne mora da garantuje.

Drugi problem je bio zahtev kiparske firme da joj gradske vlasti smanje naknadu za korišćenje građevinskog zemljišta, ali "grad, po njihovoj tvrdnji, nije iskazao spremnost u tom delu i došlo je do dužeg čekanja", objasnio je Šarančić.

Potpisivanjem ugovora, u junu prošle godine, kompanija Trigranit dobila je posao, čija je vrednost procenjena na oko 200 miliona evra, ali i obavezu da novu železničku stanicu u Beogradu izgradi do kraja 2008. godine.

Prva faza radova u Prokopu, kako je bilo predviđeno tenderom, obuhvata izgradnju 128 hiljada kvadratnih metara poslovno-stambenog prostora i deset hiljada kvadratnih metara komercijalnog prostora, kao i izgradnju infrastrukture koja će povezivati stanicu sa okolnim saobraćajnicama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

11 h

Svet

Rusija se okrenula Kini, ali uzalud

Ruski Gasprom mogao bi da se suoči s dugim periodom lošeg poslovanja, dok pokušava domaćim tržištem i izvozom u Kinu da popuni prazninu nastalu evropskim bojkotom.

20:22

13.5.2024.

1 d

Podeli: