Srbija

Sreda, 25.04.2007.

15:18

Srbijagas: Partner za Banatski Dvor

Javno preduzeće Srbijagas tražiće strateskog partnera za završetak izgradnje podzemnog skladišta gasa u Banatskom Dvoru.

Izvor: Beta

Default images

Generalni direktor tog preduzeća Miloš Milanković je kazao da je to jedina preostala mogućnost, s obzirom na to da država i Srbijagas nemaju novca za tu investiciju.

Srbijagas je od Ministarstva rudarstva i energetike zatražio pomoć u pronalaženju kompanije koja bi htela da učestvuje u izgradnji tog skladišta i upozorio da je odluku o tome potrebno doneti što pre, odnosno tokom maja.

Kompanija je obavila razgovore sa potencijalnim partnerima - predstavnicima ruskih kompanija Gazprom, od koga nabavlja 92 odsto gasa i Jugorosgaz, zatim mađarskog MOL-a, francuske kompanije Gaz de Frans, kao i sa drugim značajnim gasnim kompanijama u svetu.

Država je za utiskivanje jastučnog gasa u podzemno skladište Banatski Dvor obezbedila 11,2 miliona evra iz Nacionalnog investicionog plana za opremu, a Srbijagasu nedostaje još oko 70 miliona evra. Proces punjenja jastučnim gasom trebalo je da počne oko 1. aprila, a da bi se stvorili uslovi za korišćenje podzemnog skladišta, potrebno je najmanje pet meseci intenzivnog punjenja.

Milanković je kazao da su velike banke ponudile da Srbijagasu odobre kredit za završetak radova, ali da to preduzeće, zbog velikih potraživanja od toplana, nema mogućnost velikog zaduživanja kod banaka.

Samo jedna toplana duguje Srbijagasu 2,7 milijardi dinara za isporučeni gas, objašnjava Milanković, koji ipak nije precizno rekao koliki su ukupni dugovi daljinskih sistema grejanja tom preduzeću, ali je dodao i da Srbijagas ima svoje dugove i naveo da Naftnoj industriji Srbije duguje oko 3,3 milijardi dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija se okrenula Kini, ali uzalud

Ruski Gasprom mogao bi da se suoči s dugim periodom lošeg poslovanja, dok pokušava domaćim tržištem i izvozom u Kinu da popuni prazninu nastalu evropskim bojkotom.

20:22

13.5.2024.

23 h

Podeli: