Srbija

Sreda, 17.04.2013.

16:27

"Ima investitora za škriljce"

Ministarka energetike Zorana Mihajlović izjavila je da postoje zaintersovani investitori za eksploataciju uljnih škriljaca kod Aleksinca.

Izvor: Tanjug

Default images

Prema njenim rečima, država mora da odluči šta želi u toj oblasti i na koji način će to eksplaotisati.

"Vlada, Ministarstvo energetike i Ministarstvo prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja mora da odluče šta želimo u toj oblasti", rekla je Mihajlovićeva, upitana o tome da li se planira eksploatacija uljnih škriljaca u okolini Aleksinca.

Prema njenim rečima, još ne postoje precizna istraživanja o količinama kojim zemlja raspolaže, već postoje samo procene.

"Prvi korak je istraživanje i precizan podatak kolikim se količinama raspolaže, a drugi korak je na koji način će biti organizovana eksploatacija. Hoće li to biti državna kompanija, sa većinskim ili manjinskim učešćem", navela je ministarka i napomenula da se o tom drugom koraku još nije razgovaralo.

Eksploatacija, prema njenoj oceni, mora da bude sagledana sa aspekta zaštite životne sredine, jer sa sobom nosi i negativan uticaj za životnu sredinu.

"Postoje nove tehnologije, treba da vidimo možemo li ih koristiti, ja sam samo za to, a tek onda ići u eksplaotaciju", kazala je Mihajlovićeva.

Upitana o restruktuiranju "Srbijagasa", Mihajlovićeva je ponovila da će taj program biti predstavljen naredne sedmice u Vladi Srbije.

Ne otkrivajucvhi pojedinosti programa, Mihajlovićeva je još jednom naglasila da on mora biti u intersu potrošača i gradjana Srbije što podrazumeva bolju uslugu i održivu cenu.

Mihajlovićeva je u Nišu prisustvovala sastanku gradonačelnika potpisnika Povelje gradonačelnika kojim se lokalne samouprave obavezuju da sprovode Energetske akcione planove i da do 2020. godine smanje emisiju štetnih gasova za 20 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija pretekla Ameriku

Rusija je u maju pretekla Ameriku po količini izvezenog gasa u Evropu, prvi put nakon skoro dve godine, uprkos naporima regiona da se oslobodi zavisnosti od fosilnih goriva, piše “Fajnenšel tajms”.

14:27

16.6.2024.

1 d

Svet

"Evropa gubi bitku"

Prošle nedelje čuli smo velike vesti iz Evropske centralne banke (ECB) koja je odlučila da smanji kamatne stope iako inflacija nije pala na dva posto.

8:26

17.6.2024.

14 h

Podeli: