Omča oko vrata: Pola milijarde razdora

Makedonija se zadužila za 450 miliona evra u evroobveznici s rokom od sedam godina i kamatom od 5,625 odsto.

Region

Izvor: B92

Sreda, 20.07.2016.

09:12

Omča oko vrata: Pola milijarde razdora
Foto: Thinkstock

Makedonsko ministarstvo finansija je saopštilo da su to izuzetno povoljni uslovi s obzirom na složenu političku situaciju u zemlji.

Najveća opoziciona partija Socijaldemokratska stranka Makedonije (SDSM) je ponovo upozorila banke, agente i potencijalne investitore da je izdavanje te evroobveznice nezakonito i da će "biti predmet osporavanja" posle promene vlasti.

Opozicija ocenjuje da novo zaduživanje "vodi ekonomiju u finansijski kolaps".

Ministarstvo finansija je navelo da će se novac prikupljen evroobveznicom koristiti za budžetske potrebe ove i sledeće godine, kao i za otplatu starih dugova.

Ministarstvo tvrdi da je, peta po redu makedonska obveznica, izdata zakonski i da je njeno izdavanje usaglašenio s Ministarstvo pravde i pravnim zastupnicima konzorcijuma četiri svetske banke preko kojih se izdaje obveznica.

Makedonska obveznica je prethodno u četvrtak povučena nedugo pošto je ponuđena u vrednosti do 650 miliona evra, jer je SDSM bankama preko kojih ide prodaja i potencijalnim investitorima poslala pismo da postoje zakonske prepreke u izdavanju evroobveznice.

Izdavanje makedonske evroobveznice ide preko Sitigrupe, Dojče banke, Sosijete ženeral i Erste grupe.

Vlada Makedonije je 8. juna odlučila da objavi evroobveznice vrednosti do 650 miliona evra s rokom do 10 godina i da novac od njih upotrebi za pokrivanje budžetskog deficita ove i sledeće godine, kao i za vraćanje duga.

Opozicine partije, biznismeni i stručnjaci su odmah upozorili da će novo zaduživanje biti pogubno za makedonsku ekonomiju, jer će novac biti trošen neproduktivno, a dug pasti na teret gradjana.

Vlast insistira da je izdavanje evroobveznice neophodno za finansijsku stabilnost zemlje, koju, kako navodi, opozicija želi da ugrozi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

12 h

Podeli: