Region

Petak, 05.02.2016.

11:45

Hrvati smislili, vinjete najbolji izbor

Novi hrvatski ministar saobraćaja Oleg Butković rekao je da cilj Vlade da uvede beskontaktno plaćanje na auto-putevima.

Izvor: Index

Hrvati smislili, vinjete najbolji izbor
(Foto: Thinkstock.com)

Pre donošenja konačne odluke moramo da pregledamo naručene studije i projekte, a za to ćemo morati da sačekamo još desetak dana, rekao je. Navode o cenama vinjeta nije želeo da komentariše jer je još rano za to, no sigurno će se voditi računa da cena vinjete prati standard građana Hrvatske, rekao je Butković te dodao da je cilj uvođenjem vinjeta povećati iskorišćenost auto-puteva.

"Mi nismo tranzitna zemlja i sve mediteranske zemlje imaju naplatu preko kućica. Razliku u ceni tada bi trebalo da pokriva država", rekao je predstavnik sindikata Mijat Stanić, koji se zalaže za poboljšavanje primene ENC-a te što lakšu dostupnost građanima Tvrdi da su vinjete u odnosu na sistem ENC-a zastarele.

Profesor Ivan Dadić s Fakulteta saobraćaja kaže da je nepohodno uvesti vinjete, a sve zarad povećanja prometa na auto-putevima.

"To će za posledicu imati povećanje BDP-a za 1% zbog toga što će se olakšati pristup logističkoj infrastrukturi uz auto-puteve, a povećaće se i sigurnost u prometu rasterećenjem lokalnih i regionalnih puteva", kaže Dadić.

Ministar Butković monetizaciju auto-puteva oštro je odbacio, ali i najavio sastanke sa privatnim koncesionarima kako bi se što lakše pronašao kompromis ukoliko se Vlada odluči na uvođenje vinjeta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uvode novu novčanicu: Inflacija uzima danak

Zbog dramatičnog skoka inflacije u Argentini poslednjih meseci vlada u Buenos Ajresu povećala je veličinu svoje najveće novčanice u opticaju sa 5.000 na 10.000 pezosa, koja vredi oko 10 dolara.

14:39

9.5.2024.

15 h

Podeli: